Министерство на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента

...
Министерство на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента
Коментари Харесай

МЗ и НС се разбраха за стратегия за бъбречните заболявания

Министерство на опазването на здравето, НЗОК и Комисията по опазване на здравето в Народното събрание се схванаха да се разиска и одобри национална скринингова стратегия за ранно разкриване на бъбречни болести и специфична тактика за това.

На съвещанието на комисията през днешния ден бе разискван казусът с хроничните бъбречни болести, който съгласно българските лекари-специалисти се разраства. Проф. Емил Паскалев, шеф на Клиника по нефрология, трансплантации и хемодиализа в УМБАЛ Александровска, уточни данни, съгласно които в случай че хроничното бъбречно заболяване стартира да се лекува в точния момент - може да се усили продължителността на живота на пациента с 2 г. По думите му, пандемията от ковид е влошила болестта у нас. Още данни демонстрират, че основно хората с диабет и хипертония имат такова, като лекуването им коства 2 млн.лв. годишно.

Паскалев посочи, че би трябвало да се вземе поради, че доста хипертоници не опират до лекуване посредством НЗОК. От 36% заболели - 1/3 са лечими от бъбречните болести. Бе наранена и тематиката за бъбречната трансплантация, която е два пъти по скъпа, само че основава по-високо качество на живот. В тази връзка проф. Емил Паскалев изиска основаване на Национална скринингова стратегия за бъбречно заболяване и национална политика за бъбречни трансплантации. Той даде за образец, че в годината пред коронавирус-пандемията е почнала национална стратегия, която в този момент е на нула, с изразходен финансов запас, без реализирана цел.

Отношение по тематиката взе зам.-министър Петър Грибнев се съгласи, че би трябвало да се намерения за тактика за ранно разкриване на бъбречно заболяване и посочи, че специалисти би трябвало да обсъдят дали да е повсеместен скрининг или единствено на група хора, също и да се направи план по какъв начин ще се организира и какъв брой ще коства. Министерство на здравеопазването предлага да се разиска и успеваемостта на трансплантациите.

Д-р Станимир Хасърджиев, Национална пациентска организация предложи образование за специалисти-нефролози за стартиране на точни проучвания.

Председателят на Комисията по опазване на здравето Антон Тонев се съгласи за повишение на здравната просвета на популацията и даде за образец, че лекарите постоянно се сблъскват с проблема пациент да ги среща за първи път на 60 година

Д-р Георги Михайлов от Българска социалистическа партия разгласи, че БСП подготвя промени в Закона за трансплантацията и сподели, че ще желаят легализиране на действителното финансиране за хронично заболели, за които са изхарчени големи средства. Той изиска да се разиска и въпросът са престъпните трансплантации и визитата на българите за такива в чужбина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР