Министерство на здравеопазването излезе с революционно предложение за намаляване на

...
Министерство на здравеопазването излезе с революционно предложение за намаляване на
Коментари Харесай

МЗ излезе с революционно предложение: 5% ДДС за лекарствата

Министерство на опазването на здравето излезе с революционно предложение за понижаване на ставката на Данък добавена стойност върху медикаментите, включени в позитивния лист и заплащани от страната и НЗОК, от 20% на 5%. Това съставлява фрапантно понижение на налога, като препоръчаната ставка от 5% е по-ниска от към този момент импортираното от Българска социалистическа партия искане за намаляне на Данък добавена стойност върху медикаментите на 9%. 5% е минимално ниското допустимо равнище за Данък добавена стойност върху медикаментите съгласно европейските регламенти. Според Министерство на здравеопазването понижената ставка ще освободи запас от 300 млн. лева, с които ще могат да се купят повече медикаменти.

Това излиза наяве от оповестено на уеб страницата на Министерство на здравеопазването мнение за размера на налога, поискано категорично от непрекъснатата комисия по опазване на здравето в Народното събрание. Предложението все още не е прераснало в законодателна самодейност от страна на кабинета и не е ясно до каква степен се поддържа от финансовото министерство. В Народното събрание обаче към този момент има импортиран различен законопроект за изменение на Данък добавена стойност върху медикаментите – от Българска социалистическа партия, по който очевидно се желае и мнението на Министерство на здравеопазването.

Диференцираната ставка за Данък добавена стойност върху медикаментите не е оригиналност за България, като при основаването на НЗОК имаше нулева ставка за тях, напомнят от Министерство на здравеопазването. Оттам акцентират, че България е измежду страните с най-голямо доплащане за здравна помощ и главен дял в него има доплащането за медикаменти. Не излиза наяве по какъв начин това доплащане ще се понижи на свободния пазар на медикаменти, невключени в позитивния лист. От Министерство на здравеопазването обаче са безапелационни, че намаляването на ставката ще разреши да се усили броят и типът медикаменти, които се оферират гратис и с отчасти доплащане, където сумите също ще намалеят. „ Ако годишните разноски на Министерство на здравеопазването и НЗОК за медикаменти са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 % ще освободи запас от към 300 млн. ллв., с които ще мога да се закупят допълнително медикаменти. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за медикаменти, а се връщат в държавния бюджет под формата на Данък добавена стойност “, дават образец от Министерство на здравеопазването. Не е ясно до каква степен точни са тези планове - в плана на Българска социалистическа партия резултата от понижената ставка е изчислен на 450 млн. лева. 

Искането за по-ниско Данък добавена стойност на медикаментите не е оригиналност, само че финансовите министри през годините са се разгласявали срещу с основния  мотив, че диференцирането на ставката основава съществени компликации към администрирането на налога. Изтъквало се е и че сходни ограничения постоянно опълчват секторите един на различен. По-ниските ставки водят и до загуба на доходи за фиска. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР