Министерство на външните работи и регионалните здравни инспекции в Кърджали,

...
Министерство на външните работи и регионалните здравни инспекции в Кърджали,
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Министерство на външните работи и районните здравни инспекции в Кърджали, Силистра, Разград и Бургас афишират стипендиантски позиции

Правителството одобри Списък на специалностите, за които съществува дефицит на специалисти в администрациите и за които могат да се дават стипендии през 2020 година

Трета поредна година продължава стипендиантската стратегия в държавната администрация, регламентирана в Закона за държавния чиновник. Основната цел е администрациите да притеглят нужните им фрагменти още преди да са приключили образователно-квалификационната си степен, а незабавно по-късно да им дават опция за работа по служебно правно отношение.

Процедурата по асортимент се организира от комисия от съответната администрация на три стадия – асортимент по документи, писмен изпит и изявление. Размерът на месечната стипендия се дефинира от съответната администрация и не може да надвишава 330 лева, а срокът, за който стипендиантът се задължава да работи в съответната администрация след довеждане докрай на висшето си обучение, е минимум 3 години.

През 2020 година стипендиантски места ще разгласят Министерство на външните работи и районните здравни инспекции в Кърджали, Силистра, Разград и Бургас в областите информатика и компютърни науки, информационна и компютърна техника, медицина, фармация, публично здраве и здравни грижи.

Правителството утвърди промени в две национални стратегии за развиване на образованието

С 500 лв. ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в Национална стратегия „ Мотивирани учители “ и пожелаят да работят в учебни заведения с проблематични области, в това число с възпитаници, които имат ниски просветителни резултати или невисок обществен статус. Учителите ще получават и спомагателни средства за наем в размер на 200 лв. за период от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възобновяване на транспортни разноски за пътуващите учители за същия интервал. Това реши през днешния ден Министерският съвет. Преди изменението средствата за в допълнение финансово стимулиране бяха в размер на 300 лв..

Програмата уголемява опциите за включване на експерти в едногодишните образования за придобиване на професионална подготовка „ преподавател “ за всеки един от образователните предмети – математика, информатика и осведомителни технологии, непознати езици, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда. Вече ще се позволяват и претенденти с образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ с изключение на експерти със степен „ магистър “.

До 10 дни от издание на изменението на програмата на формалния уебсайт на МОН ще се одобряват документи на претендентите за допускане до процедурата по асортимент. Национална стратегия „ Мотивирани учители “ е основана, с цел да бъдат подкрепени учебните заведения посредством комплекс от ограничения за обезпечаване на квалифицирани и стимулирани педагогичен експерти за справяне в действителната учебна среда.

Удължава се и срокът за кандидатстване по стратегия „ Подпомагане на общините за осъществяване на действия за просветителна десегрегация “. Това ще става до 15 октомври 2019 година в това число като продължителността на подадените в този период и вероятно утвърдени планове за финансиране ще бъде до края на образователната 2019/2020 година.

Посланикът ни във Англия ще съставлява България в Международната морска организация

Правителството дефинира за непрекъснат представител на България към Международната морска организация (ММО) със седалище в Лондон посланика ни в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия Марин Райков.

Определянето на непрекъснат представител към ММО ще способства за по-видимата и самодейна позиция на страната ни в региона на морската сигурност и превоз, предварителната защита на замърсяванията и сигурността на комерсиалното мореплаване.

България е измежду страните-основателки на ММО от 1960 година и е страна по съвсем всички конвенции и други правни принадлежности, одобрявани под егидата на ММО. Основните цели за страната ни целят повишение на положението на морската сигурност, сигурност и опазването на морската среда от замърсяване.

Отчетено е осъществяването през 2018 година на Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма

Правителството утвърди Отчет за осъществяването на дейностите от Плана за осъществяване на Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма (2015-2020 г.) през 2018 година и на План за осъществяване на Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма (2015-2020 г.) през 2019 година

Предотвратяване на радикализирането на нови лица, присъединяване на към този момент радикализирали се такива в стратегии за дерадикализация, преустановяването на разпространението на терористична агитация и речи, подбуждащи към ненавист, закани като „ саморадикализация посредством интернет “, и „ (завръщащи се) задгранични бойци “, рискът от прояви на десен екстремизъм са обрисуваните провокации. Всичко това постанова сливане на националните и интернационалните старания за тяхното противопоставяне.

Стратегията за противопоставяне на този тип закононарушения, призната с Решение на Министерския съвет, е отговор точно на това схващане. В документа е заложен мултидисциплинарен метод, надхвърлящ обичайните способи за правоприлагане и ангажиращ необятен кръг държавни институции и гражданското общество. На базата на него са създадени и се извършват съответните годишни проекти. В тях се конкретизират дейностите на съответните министерства, съгласно предмета и обсега на компетентностите им, според от набелязаните цели и разполагаеми запаси.

Одобрен е докладът за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2018 година

Правителството утвърди годишния доклад за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2018 година и отчета към него, също по този начин предложи на Народното събрание да го прегледа и одобри.

В него е маркирано, че 2018 година завърши с превишение на приходите над разноските по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа в размер на 135,1 млн. лв.. Отнесено към Брутният вътрешен продукт това съставлява 0,1 % от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне, в плановете към ЗДБРБ за 2018 година е заложен недостиг за годината в размер на 1,1 милиарда лева, което значи, че се регистрира номинално усъвършенстване на бюджетното салдо с над 1,2 милиарда лева, това способства за запазването на насъбраните обилни фискални буфери разполагаем във фискалния запас. Салдото по КФП е позитивно за трета поредна година, откакто за 2017 година бе регистриран остатък в размер на 0,8 % от Брутният вътрешен продукт. Бюджетното салдо на бранш „ Държавно управление” за 2018 година по методологията на Европейската система от национални и районни сметки (ESA 2010), според априлските Нотификационни таблици за недостига и дълга, е позитивно в размер на 2 % от Брутният вътрешен продукт, което подхожда на наредбите на член 25, алинея 2 на Закона за обществените финанси.

Фискалният запас към 31.12.2018 година е 9,4 милиарда лева, в това число 9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Постъпилите доходи, помощи и дарения по консолидираната фискална стратегия за 2018 година са в размер на 39 650,9 млн. лева, което съставлява 103,8 % по отношение на годишните планове. Представени като условен дял в Брутният вътрешен продукт, приходите съставляват 36,7 % от Брутният вътрешен продукт, при 35 % от Брутният вътрешен продукт за 2017 година Съпоставени с 2017 година постъпленията по консолидираната фискална стратегия бележат номинален растеж от 12,3 % (4 334,2 млн. лева).

Разходите, в това число вноската в бюджета на Европейски Съюз, по КФП за 2018 година, възлизат на 39 515,7 млн. лева, което съставлява 100,5 % по отношение на плана за 2018 година Разходите по КФП, като % от Брутният вътрешен продукт, съставляват 36,6 % от Брутният вътрешен продукт за 2018 година, при 34,1 % от Брутният вътрешен продукт за 2017 година Номиналното повишаване се дължи както на по-високия размер на разноските по националния бюджет, по този начин и на повишаването на разноските по сметките за средствата от Европейския съюз. Ръстът на разноските по националния бюджет се дължи главно на по- високия размер на финансовите разноски, повишаване на здравноосигурителните и обществените заплащания, по-високите разноски за личен състав – главно заради нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение и други, повишаване на разноските за дотации и други, до момента в който по сметките за средства от Европейски Съюз нарастват главно финансовите разноски.

Лихвените заплащания възлизат на 688,2 млн. лева (95,3 % от плануваните за 2018 г.), настоящите нелихвени разноски – на 32 363,9 млн. лева (103,2 % по отношение на плана за годината), финансовите разноски (вкл. чистият приръст на държавния резерв) – 5 325,7 млн. лева (87,7 % от плановете към ЗДБРБ за 2018 г.) и предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина – 54,5 млн. лева, при планувани с плановете към ЗДБРБ за 2018 година 14,4 млн. лв..

Вноската на България в общия бюджет на Европейски Съюз възлиза на 1 083,4 млн. лева (1 % от БВП), което е в сходство с настоящото през годината законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Със същото решение държавното управление утвърди Годишен отчет и доклад за активността на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система за 2018 година и Годишен доклад за положението на държавния дълг за 2018 година, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание. Общият паричен запас към 31.12.2018 година по сметката на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система в Българската национална банка е в размер на 2 922,29 млн. лева, от който 2 922,00 млн. лева са завършени в годишни депозити с решения на управителния съвет на Фонда. Размерът на държавния дълг към 31.12.2018 година е 22,1 милиарда лева, което е доста под прага на плануваното в ЗДБРБ дългово ограничаване от 23,5 милиарда лв..

Дирекция „ Национален фонд” в Министерството на финансите ще ревизира за верификацията на разноски на Управляващия орган по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година

Дирекция „ Национален фонд” в Министерството на финансите ще прави инспекции за верификацията на разноски на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година в качеството му на бенефициент по бюджетните линии на Приоритетна ос 8 – „ Техническа помощ”. Това реши на днешното си съвещание Министерския съвет.

Дирекцията ще прави този тип инспекции, като се изключи бюджетна линия BG16RFOP001-8.002-0001-C02 „ Осигуряване на средства за поддържане на професионален и административен потенциал на Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” от Структурните фондове на Европейски Съюз “.

Съгласно условията до момента инспекциите се правиха от дирекция „ Вътрешен одит” на Министерството на районното развиване и благоустройството и от външен реализатор, определен след извършена социална поръчка. Избраното за задачата сдружение обаче е уведомило за настъпване на неспособност за осъществяване на отговорностите по контракта. Това постанова избора на нов орган, който да поеме функционалностите.

Предложените промени в процеса по верификация на разноските не засягат задачите на програмата, финансовата рамка и размера на отпуснатото европейско и национално финансиране, а са свързани само с застраховане процеса по верификация на настояванията за заплащане по бюджетните линии с бенефициент Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие”.

Общините ще получават разликата от таксите за електронен и книжен документ при даването на кадастрални услуги на жителите

В бюджета на общините ще постъпва разликата в цената на таксата сред електронен и книжен документ, когато локалната администрация подкрепя службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на жителите. Това плануват утвърдените през днешния ден от държавното управление промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на районното развитите и благоустройството и от регионалните шефове.

За осъществяване на декларираната от потребителя услуга общините получават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ, таксата за него постъпва в бюджета на Министерство на регионалното развитие, а общините разпечатват и дават на потребителя съответния документ на книжен притежател. Очаква се вследствие на изменението да се усили броят на общините, които желаят да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър, като по този метод ще бъде усъвършенствано обслужването на потребителите, защото те ще могат да декларират и получават услуги от кадастралната карта на комфортно за тях място – в общинските центрове.

Целта на измененията в Тарифата е документът да се приведе в сходство с признатите промени в Закона за кадастъра и имотния указател.

С промените в Тарифата се регламентира държавната такса за формалните документи – скици, схеми и удостоверения да постъпва в държавния бюджет, посредством правоспособните лица по кадастър, които подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър при административното обслужване.

В новия документ се планува смяна и в определянето на таксата за план за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри. Досегашната отстъпка от 50 %, която се отнасяше за всички обекти в плана – от първия до последния, остава единствено за плановете с над 50 броя обекти, като ще се ползва единствено за горницата над 50- тия парцел. Това значи, че от 51-вия парцел нагоре, след отстъпката в цената от 50 на 100, тя ще бъде 25 лева за обект.

Така се цели реализиране на по-справедлив метод на възнаграждение, защото при досегашното установяване на отстъпката за планове, които съдържат до 50 парцела, крайната цена на таксата беше по-висока, в сравнение с крайната цена на таксата за план, съдържащ повече от 50 парцела.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2019 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2019 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 784,58 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници –1 551,96 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии – 340 лева и за командировки на регионални шефове – 9 633,32 лева За командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията не са осъществени разноски.

Одобрени са спомагателни 430 893 лева по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година. С предоставените 430 893 лева ще бъде обезпечено осъществяването на уговорките на страната ни по Споразумението сред държавното управление на Република България и Международната банка за възобновяване и развиване („ Световна банка “) за дълготрайното позициониране и действие на Офиса на Световната банка за споделени услуги и други функционалности в София.

Споразумението беше подписано на 12 април 2019 година Ратифицирано е от Народното събрание със закон, обнародван в „ Държавен вестник “, бр. 38 от 2019 година, и влезе в действие на 10 май 2019 година То планува държавното управление да окаже финансова поддръжка на Международната банка за възобновяване и развиване за дълготрайното позициониране и действие на Офиса на Световната банка за споделени услуги и други функционалности в София за интервала на неговото деяние на територията на страната и при параметри и условия, съобразени с интернационалните стандарти за застраховане действието на интернационалните финансови институции от ранга на Световната банка. Същата процедура е прилагана и в другите страни, в които Банката има сходни структури и дава изнесени действия.

Тези средства се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2019 година

Отпускат се 2 451 лв. за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 2 451 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 година. Със средствата ще се разплатят осъществени разноски за престой и прилагане на действия и услуги в базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих “ ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Правителството утвърди 2 295 530 лв. за действия по пет национални стратегии за образованието

Министерският съвет утвърди 2 295 530 лв. за финансово обезпечаване на действия по националните стратегии „ Ученически олимпиади и надпревари “, „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, „ Успяваме дружно “, „ Заедно за всяко дете “ и „ Без свободен час “ за 2019 година

За Национален парк „ Ученически олимпиади и надпревари “ се отпускат 1 271 399 лева за финансиране на утвърдените планове на 221 учебни заведения. С тях ще се финансира провеждането на спомагателна работа с възпитаници за подготовка за олимпиади и обезпечаване на условия за присъединяване на възпитаници в национални олимпиади и надпревари. В спомагателното образование, провеждано от 961 учители, са включени 8 647 възпитаници.

За Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ 408 257 лева се разпределят на 201 общински учебни заведения по модул „ Културните институции като просветителна среда “. Средствата са за осъществяване на наложителни, избираеми и факултативни образователни часове по общообразователни предмети и тематики, свързани с изкуства, в музеи, в галерии и в театри за по-добро и привлекателно поднасяне на образователно наличие.

За Национален парк „ Успяваме дружно “ се отпускат 288 161 лева Те са за 150 общински детски градини за обезпечаване на книги и играчки за децата, материали за обогатяване на средата, консумативи за осъществяване на плановите действия, за „ стаи на фамилията “ за осъществяване на срещи с родителите. Целта е създаване на подкрепяща, приемна, безвредна и интерактивна среда и разработване и използване на ефикасни ограничения за обезпечаване на равномерен преход на детето от фамилната среда към детската градина.

При Национален парк „ Заедно за всяко дете “ отпуснатите 17 431 лева са за 74 общински учебни заведения и 6 детски градини. С тях ще се обезпечава поддръжка за осъществяване на дейностите на екипите за обсег, в това число разноски за командировка за реализиране на мярка „ Посещение на адрес “.

По Национален парк „ Без свободен час “ с 310 282 лева ще се възвръщат средства за преподавател, когато замества в учебно заведение или детска градина. Целта е реализиране на непрекъснатост на образователния развой и осъществяване на образователните проекти и стратегии. По модул „ Без свободен час в учебно заведение “ бенефициенти са 453 общински учебни заведения и един ЦСОП, а по модул „ Без свободен час в детската градина “ – 45 общински детски градини.

Средствата се обезпечават от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 година

Одобрено е изплащането на компенсации по две решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 120 336 лева компенсации в осъществяване на две решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени на 02.05.2019 година и 11.07.2019 година

По делото „ Вецев против България “ Европейски съд по правата на човека е постановил нарушаване на чл.8 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи (право на ценене на персоналния и фамилния живот) във връзка с жалбоподателя. Той е изтърпявал мярка за неотклонение „ задържане под стража “ през 2015 година, когато научава, че брат му е умрял. Направил е искане до съда да му бъде позволено да участва на погребението. Първоначално съдът позволява конвоирането на жалбоподателя, само че след това анулира разпореждането, като намира че чиновниците на „ Охрана на правосъдната власт “ не са оправомощени да го конвоират. Съдът е отхвърлил молбата на жалбоподателя, тъй като тя не е била изпълнима според използваните законови разпореждания. Според Европейски съд по правата на човека неналичието на сходна преценка, без значение от крайния резултат от нея, води до липса на пропорционачност в намесата в правата на жалбоподателя на персонален и фамилен живот и е присъдил обезщетение в размер на 1500 евро за претърпените неимуществени вреди.

По делото „ Йорданова и други против България “ през 2018 година Европейски съд по правата на човека намира нарушаване на член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията заради несъблюдение на влезнали в действие административни актове за обезщетяване на трите жалбоподателки посредством акции. А през юли т.г. се произнася по процедурата за установяване на справедливото им обезщетение. Присъжда на две от тях по 20 015 евро, а на третата – 18 160 евро за претърпените имуществени вреди. Присъдени са още 1837 евро за разноски и разходи по делото. Съдът отхвърля претенциите на жалбоподателките за дивиденти и лихви, както и претенциите за неимуществени вреди, като смята, че намирането на нарушаване съставлява задоволителна обезвреда.

Моторен ферибот „ Героите на Одеса “ ще бъде препоръчан за приватизация

Правителството ще предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен ферибот „ Героите на Одеса “, част от имуществото на „ Български морски квалификационен център “ ЕАД (БМКЦ).

Дружеството не е „ корабоплавателно” или „ назначено” дружество от българска страна по Спогодбата сред държавните управления България и Украйна за взаимна употреба на фериботната връзка сред пристанищата Варна и Иличовск от 20.11.1995 година както и по Спогодбата сред държавното управление на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за взаимна употреба на железопътната фериботна връзка сред пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17.04.1999 година и няма друга допустима опция за употребата на ферибота. Той не се употребява в главната активност на сдружението и от него не могат да се извличат доходи, което в дълготраен проект води до утежняване финансовото състояние на БМКЦ ЕАД.

В случай, че Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата за това ще бъде осъществена от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор по реда на Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за възмездно основаване на неопределен сервитут върху аграрен парцел в горска територия – обществена държавна благосъстоятелност. Той се намира в землището на с. Драгиново, община Велинград и е с повърхност 0,998 дка. Имотът се намира в региона на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Алабак” към Държавно дружество „ Южноцентрално държавно предприятие” – Смолян. Вещното право върху парцела се учредява за създаване на под земята електрически кабел с ниско напрежение за обект: „ Трасе на нова подземна кабелна линия от действителен Търговско предприятие до Базова станция „ РАZ0023.А.Милеви “ в интерес на мобилен оператор.

Съгласно друго държавно решение ще бъде осъществена продажба на три недвижими парцела – частна държавна благосъстоятелност, които са предоставени за ръководство на Министерството на защитата и са с отпаднала нуждата от прилагане. Поземлените парцели се намират в местността „ Забурда “ в община Гоце Делчев и в град Лом. С оглед на досегашното им предопределение – стрелбище и казармени региони, могат да се употребяват за икономически цели.

„ Холдинг БДЖ “ ЕАД ще продаде посредством директно договаряне три жилището, които се намират в София и чиято продажба ще се реализира с наемателите им. С продажбата на недвижимите парцели, сдружението ще се разпореди възмездно с активи, които не са нужни за активността му и от ръководството на които няма основна икономическа изгода.

„ Български пощи “ ЕАД ще продаде неподвижен парцел посредством директно договаряне на Община Видин. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител. Имотът се намира на територията на общината, не е нужен за активността на сдружението, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски.

Чрез директно договаряне „ Български пощи “ ЕАД ще продадат и собствен неподвижен парцел на Община Асеновград. Имотът се намира в с. Бачково, община Асеновград. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител. Имотът не се употребява от сдружението, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски.

„ Български пощи “ ЕАД ще продадат също по този начин своя дял от недвижими парцели в с. Дорково, община Ракитово. Обектите не се употребяват повече от 20 години, в неприятно градивно положение са и не са нужни за активността на сдружението. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител, на съсобственика на парцелите.

Правителството даде за ръководство парцели – обществена държавна благосъстоятелност на Министерството на районното развиване и благоустройството. Имотите съставляват 8-и и 9-и етажи в административна постройка №1 на бул. „ Цар Борис III “ №215 в гр. София. Имотите са нужни на Министерство на регионалното развитие за застраховане на естествения работен развой на Главна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развитие” като част от профилираната администрация на министерството.

Министерският съвет дава правото на ръководство върху парцел – обществена държавна благосъстоятелност на Държавен фонд „ Земеделие “. Имотът, дружно с издигнатите в него здания, се намира на бул. „ Цар Борис III “ № 136 в гр. София и е с повърхност 20 455 кв. м. И все още той се употребява от фонда. Средствата, свързани с неговото ръководство, в т. ч. поддръжката му и заплащането на съответните локални налози и такси, се заплащат посредством бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “.

Правителството утвърди план на интернационален контракт по отношение на поддръжката на системата за градивни симулации JCATS

Правителството одобри отчета на заместител министър-председателя по публичния ред и сигурността и министър на защитата по отношение на получено на 29.07.2019 година в Министерството на защитата „ Писмо за предложение и приемане на офертата (Letter of Offer and Acceptance (LOA))” BU-B-UCA “Лицензи и техническа поддръжка на системата за градивни симулации JCATS (Joint Conflict & Tactical Simulation), включващи лицензи за операционна система „ Linux “, версия Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и образование за асимилиране на новото оборудване”.

В резултат на извършени съвещания с американската страна, на България е препоръчана оферта, отнасяща се за “Лицензи и техническа поддръжка на системата за градивни симулации JCATS, включващи лицензи за операционна система „ Линукс “, версия Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и образование за асимилиране на новото съоръжение “, която е план на интернационален контракт със страни държавните управления на двете страни.

Съгласно Закона за интернационалните контракти на България, този план би трябвало да бъде утвърден от Правителството, което следва да упълномощи избрани длъжностни лица за подписването им от България. Предвижда се контракта да се ратифицира от Народното събрание, което е изискване за влизането му в действие.

Одобрена е конвенция за въздушен превоз сред България и Казахстан

Правителството утвърди план на Спогодба за въздушен превоз сред България и Казахстан като основа за водене на договаряния.

Между България и Казахстан няма настояща конвенция за въздушен превоз, което не разрешава осъществяването на транспорти на пасажери и товари по постоянни въздушни линии.

Подписването на спогодбата и последващото й одобрение и влизане в действие ще слагат правна основа на връзките сред двете страни, в региона на въздушния превоз. Това ще сътвори условия за развиване на двустранното търговско-икономическо съдействие, ще подтиква туризма, ще отговори на потребностите на жителите за комфортен пряк въздушен транспорт, както и ще усъвършенства свързаността на страната ни с района на Централна Азия.

Минимум 470 000 $ ще бъдат вложени в търсене и изследване на железни потребни изкопаеми в повърхност „ Свети Никола “

„ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД ще търси и изследва железни потребни изкопаеми в повърхност „ Свети Никола “, ситуирана на територията на областите Стара Загора и Пловдив – в общините: Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за търсене и изследване се дава за период от 3 години. За този интервал компанията вложител ще вложи най-малко 470 000 щатски $ в търсещи-проучвателни действия.

Министерският съвет утвърди желанието за участие на България в Международната асоциация за развиване

Правителството утвърди желанието за участие на Република България в Международната асоциация за развиване (MAP) и упълномощи министъра на финансите в качеството му на шеф за Република България в Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) да подпише от името на българското държавно управление и показа пред MAP заявление за участие на страната ни и да организира договаряния за договаряне на изискванията за присъединение според учредителния контракт на Асоциацията.

MAP е основана през 1960 година и е единствената от 5-те организации от Групата на Световната банка, в която все още Република България не членува. Асоциацията добавя задачата на МБВР, като подкрепя най-бедните страни посредством даване на заеми при субсидиарни условия, безплатни помощи и техническа помощ, ангажира се и с облекчение на дълг по линия на разнообразни начинания. Дейността й е в сходство с главния мандат на Групата на Световната банка за понижаване на бедността и увеличение на споделения разцвет и като цяло с ролята на многостранните банки за развиване за дълготрайно активизиране на средства за решение на световни въпроси и неравенства.

Асоциацията се финансира обичайно от вноски на своите страни-членки, в това число първични и спомагателни вноски по линия на одобрявани на всеки три години зареждания, както и от прехвърляния от организации от Групата на Световната банка. Вноските в MAP се регистрират като публична помощ за развиване. При последното зареждане на институцията е възприето въвеждане на така наречен „ хибриден модел “, включващ и финансиране от финансовите пазари. В MAP членуват 173 страни, като множеството държави-членки на Европейски Съюз вземат участие като контрибутори в обособените зареждания.

Като показва желанието си за участие в MAP, България се причислява, посредством политиките и инструментите на още една интернационална институция, към тематиките, съставляващи световния дневен ред и цели. Членство на страната ни в MAP е идната разумна стъпка в подтекста на обрисуваната през последните години наклонност за преориентиране на взаимоотношенията на България с МБВР от прилагане на финансиране към прилагане на световен опит и експертиза. Партньорството в границите на MAP ще даде опция на страната ни да показва своята световна взаимност и по-голяма отговорност за справяне с проблемите в многостранната общественост. Получаването на България на статут на контрибутор в MAP е обвързвано с вероятност за дълготраен финансов ангажимент и дава право на изложение на независими позиции от всяка от страните-членки, отбрана на ползи, известност и глас по въпроси от световен темперамент.

Одобрена е българската позиция за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, което ще се организира на 4 октомври в Люксембург. Министрите ще проведат следващ спор по Стратегическата дълготрайна визия на Европейски Съюз за неутрална във връзка с климата стопанска система. Ще бъдат разисквани главните условия, тласъци и удобна рамка, които би трябвало да бъдат направени на равнище Европейски съюз, с оглед реализиране на климатична индиферентност до 2050 година Съветът на Европейски Съюз по околна среда се чака да одобри три изводи за подготовката на срещите по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (UNFCCC), която ще се организира в Сантяго де Чили, Чили, 2-13 декември, както и по Осмата стратегия за деяние за околната среда и бъдещите дейности в региона на кръговата стопанска система.

Одобрена е също българската позиция за съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “, което ще се организира в интервала 7-8 октомври в Люксембург.

В част „ Правосъдие “ ще бъде дебатирана тематиката „ Действия на Европейския съюз против корупцията “, както и тематика, отдадена на Евроюст в подтекста на усилването на битката с трансграничната престъпност. Министрите на правораздаването ще бъдат осведомени с хода на договарянията по съглашението сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за трансграничен достъп до електронни доказателства и по Втория спомагателен протокол към Конвенцията за закононарушения в кибернетичното пространство. Европейската комисия ще даде информация по отношение на институционализирането на Европейската прокуратура и ще направи оценка на използването на Кодекса на държание по отношение на речта на омразата онлайн.

В част „ Вътрешни работи “ ще бъдат разисквани тематиките: битка с тероризма – крайнодесен екстремизъм и тероризъм; бъдещето на вътрешната сигурност и модерните технологии в ЕС; хибридни закани и вътрешната сигурност; миграция – настоящо състояние; оперативна съгласуемост на осведомителните системи – дейно използване.

Предлага се анулация на опцията за приемане на българско поданство против краткотрайни вложения

Министерският съвет утвърди план за промени в Закона за българското поданство, целящи отпадане на опцията чужденците, получили статус на непрекъснато пребиваващи у нас, против краткотрайни вложения да получават след това поданство при доста облекчени условия. Същото ще важи и за членовете на техните фамилии. Условията ще са годни и за предприемачите, нараснали инвестицията си при същите условия на закона до стойност минимум два милиона лв..

Практиката демонстрира, че кандидатстващите за придобиване на поданство на тези учредения са получили позволение за непрекъснато престояване заради направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв. или са вложили сума над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство, надлежно са нараснали инвестицията при същите условия до два милиона лв.. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско поданство или на някой от идващите стадии на производството постоянно се оказва, че инвестицията не е налична заради осъществена продажба на закупените скъпи бумаги.

Установени са случаи, в които при направено влагане посредством контракт за доверително ръководство лицето не има банкови сметки и не е записано като вложител в съответната банка, посочена от него за влагане на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство на това съображение, го получават доста по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си поданство, което ги облекчава доста.

С плана се планува обвързване за молителя в производството по българското поданство да уведомява Министерството на правораздаването при настъпили промени във обстоятелствата и събитията, свързани с българското поданство, и да показа относимите настоящи документи, свързани с смяната. Предлага се неуведомяването за настъпилата смяна да бъде съображение за анулация на натурализацията на лицето.

С измененията се основава и обвързване за заинтригуваните институции в производството по българското поданство – Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) да актуализират писмените си мнения по съответните преписки при настъпили промени след изразяването им и да ги показват в Министерството на правораздаването (МП) все още на разглеждане па молбите и предложенията от Съвета по поданството.

Регламентират се и нови съкратени периоди за произнасянето на Министерство на правосъдието, ДАНС и Министерство на вътрешните работи в обособените стадии на производството. За да се избегне нерегламентираното закъснение при възлагане на спомагателни инспекции на претендентите, срокът на процедурата по приемане на поданство стопира да тече по време на инспекциите.

Правителството утвърди промени в Закона за рибарството и аквакултурит
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР