Министерство на правосъдието съобщи, че осем кандидати са били допуснати

...
Министерство на правосъдието съобщи, че осем кандидати са били допуснати
Коментари Харесай

8 българи са се кандидатирали за европрокурор

Министерство на правораздаването заяви, че осем претенденти са били позволени до чуване в процедурата по желание на европейски прокурор от България. Изслушването ще се организира в понеделник. Българските претенденти за европрокурор, на които им следва чуване в понеделник са осем.

В известието на Министерството на правораздаването се показват и претендентите:

Бившият зам.-градски прокурор на София Божидар Джамбазов, следователят Бойко Атанасов, още трима прокурори от Софийската градска прокуратура – Елка Ваклинова, Десислава Пиронева и Светлана Колева-Шопова. До чуване е позволена и съдията в административния съд в София Теодора Георгиева, както и следователката от Пловдив Дария Христова. Кандидат е и прокурорът от висшата касационна прокуратура Сава Петров.

Бъдещата Европейска прокуратура ще има правото да проверява както трансгранични измами с Данък добавена стойност в границите на Европейски Съюз, по този начин и избрани национални случаи.

Най-коментираната кандидатура е тази на Божидар Джамбазов, който бе заместител на Николай Кокинов, подал оставка от поста, откакто през 2013 година бяха пуснати записи от къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя. В диалога участваха министър-председателят, Кокинов и тогавашният аграрни министър Мирослав Найденов, напомня Медияпул. Джамбазов бе наблюдаващ прокурор по делото против някогашния боен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и тогавашния основен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Те бяха упрекнати, че са се пробвали да подкупят някогашния следовател Петьо Петров. Цонев, Сантиров и Попов бяха оправдани на три инстанции и след това всички осъдиха страната. Цонев получи обезщетение поради бруталния си арест, по време на който различен заместител на Кокинов, Роман Василев, го назова " асболютен нарушител ", и накара служителите на реда да го сложат на колене. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР