Министерство на отбраната купува дронове за разузнавателни дейности за близо

...
Министерство на отбраната купува дронове за разузнавателни дейности за близо
Коментари Харесай

Военните купуват разузнавателни дронове за 25 млн.лв

Министерство на защитата купува дронове за разследващи действия за близо 25 млн.лв. Това излиза наяве от покана за даване на оферта за присъединяване в договаряния за доставка на Безпилотни летателни системи (БЛС), оповестена на уеб страницата на ведомството.

Преговорите за поръчката ще вървят не през закона за публичните поръчки, а през неговите изключения. Именно в чл.149 на Закон за обществените поръчки е дадена опция да се изключват общите правила в избрани случаи. Сред тях са и случаите, при които има " възлагане за задачите на разследващи действия ". Именно тази норма е иползвана от министерство на защитата в тази ситуация.

Поръчката е разграничена на две. В първата част се чакат предложения за Доставка на безпилотна летателна система клас I – “Мини “. Тук ще се купуват 12 дрона за 10, 8 млн.лв с Данък добавена стойност. Във втората става дума за Доставка на безпилотна летателна система клас I – “Мaлки “. В тази рубрика се купуват две безпилотни летателни системи за 14 млн.лв. Посочени са и механически спецификации на системите.

Министерство на защитата е изпратила поканата си към 24 евентуални производители на мечтаните дронове от българските военни. Сред тях има български, израелски, европейски и американски компании.

Поканата е разпратена още на 27 декември м.г, а крайният период за приемане на офертите е 13 февруари т.г.

Министерство на защитата към този момент организира няколко огромни поръчки като да вземем за пример тези за ремонта и обслужването на МиГ 29 и на Су 25. Освен това бяха купени американски изтребители Ф 16 за над 2 млрд.лв, следва да се купят два военни кораба за 1 млрд.лв, както и 150 бронирани машини за 1,5 млрд.лв
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР