Министерство на околната среда отказва по-строга защита на Драгоманското блато.

...
Министерство на околната среда отказва по-строга защита на Драгоманското блато.
Коментари Харесай

Екоминистерството отказва по-строга защита на Драгоманското блато

Министерство на околната среда отхвърля по-строга отбрана на Драгоманското тресавище . Това оповестиха от неправителствената организация от " За да остане в природата ".

От организацията прецизират, че се е провела среща сред Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда Софи я през вчерашния ден, за намиране на решение за дълготрайно запазване на Драгоманското тресавище.

Припомняме, откакто на 22 януари в блатото избухна пожар, който унищожи над 80% от растителността там, на 1 февруари неправителствени организации и Община Драгоман разискаха незабавни ограничения за възобновяване и дадоха оферти.
 Искат Драгоманското тресавище да стане предпазена околност
Искат Драгоманското тресавище да стане предпазена околност

За да се вкарат ясни режими за запазване на редките и застрашени типове

По време на срещата Община Драгоман и неправителствените организаци са настояли за оповестяването на предпазена територия, която да вкара ясни правила за опазването на блатото и да даде опция за обезщетяване на притежателите на земи, които от време на време или непрекъснато са залети от вода.

Въпреки това Министерство на околната среда и водите, в лицето на Директора на Национална работа за отбрана на природата (НСЗП) Мирослав Калугеров, е застанал срещу оповестяването на нов статут на отбрана на Драгоманското тресавище, защото то попада в предпазена зона от Натура 2000 и е Рамсарски обект. Според него Министерството няма задоволително потенциал за вдишване на спомагателни отговорности с оповестяването на предпазена територия в България и обезпечаване на защита на местността.

Природозащитните организации припомнят и за задължението на Министерство на околната среда и водите да издаде заповед по Закона за биологичното многообразие за предпазената зона от Натура 2000 по Директивата за местообитанията. Отговорът е бил, че Министерството работи в друга посока, а точно за смяна в самия закон.

Коалиция " За да остане природа в България " припомня, че приоритет в работата на Министерство на околната среда и водите е да съблюдава българските и европейски закони , а не да ги променя и че заради неналичието на заповеди за оповестяване за предпазените зони от Натура 2000 за запазване на местообитанията България е в наказателна процедура от Европейската комисия.

За да се решат дълготрайно екологичните проблеми в региона на Драгоманското тресавище с изключение на оповестяване на предпазена територия с настояща защита е належащо да се обезпечи и пречиствателно оборудване за отпадните води от град Драгоман, да се сътвори опция за обезщетяване на притежателите на земи и да се възвърне незабавно достъпът до влажната зона за гости и екологично обучение.

Министерство на околната среда и водите е поело ангажимент само за продължение на връзката с представителите на локалните управляващи и неправителствените организации за намиране на средства за създаване на разрушената туристическа инфраструктура в блатото в границите на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР