Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за

...
Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за
Коментари Харесай

Екоминистерството утвърди графика за ползване на язовирите

Министерство на околната среда и водите утвърди месечния график за прилагане на водите на комплексните и значими язовири за април.Ведомството ръководи водите на 52 броя сложни и значими язовира, като всекидневно следи положението им.

Сумата от наличните в тях завирени размери към 30 март е 4045,8 млн. м3, съставлява 61,3% от сумата на общите им размери. Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери са както следва: питейно-битово водоснабдяване – 79,0% от общия им обем; напояване – 41,5% от общия им обем; енергетика – 66,9% от общия им размер.

Към момента няма язовири в режим на осъществяване на високи води и в тази връзка не се постанова в допълнение наблюдаване, с по-голяма периодичност. За част от язовирите, позволените водни размери за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани в сходство с действително употребяваните води през предходните месеци, за акумулиране на размер.

Екоминистерството към този момент уведоми ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните сдружения, стопанисващи сложни и значими язовири с % на запълване под 50%, за предприемане на дейности по ограничение на водовземането за други цели с оглед застраховане на питейно-битовото водоснабдяване и предприемане на ограничения за водоснабдяване от различни повърхностни и подземни водоизточници.

Язовири, водите на които се употребяват за питейно битово водоснабдяване и са със завирен размер под 50% от общия им размер към 30 март са: бент. „ Студена “, бент. „ Асеновец “, бент. „ Ястребино “ и бент. „ Дяково “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР