Министерство на околната среда и водите стартира процедура за увеличаване

...
Министерство на околната среда и водите стартира процедура за увеличаване
Коментари Харесай

Предлагат увеличаване на площта на резерват Калиакра

Министерство на околната среда и водите започва процедура за увеличение на площта на резерват "Калиакра ", който е ситуиран в землищата на селата Българево и Свети Никола, община Каварна, заяви пресцентърът на общинската администрация в крайморския град.

Процедурата е в сходство с текстове от Закона за предпазените територии. Предложението за разширение на територията на резервата е на община Каварна и планува включването на седем парцела според кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Българево. Тези парцели съставляват скъпи екосистеми с присъща степна растителност и скотски свят и следва да бъдат опазени в тяхната целокупност, показват от община Каварна.

Паралелно с процедурата за увеличение на площта на резервата, ще бъде извършена и процедура за понижаване на площта на предпазена околност "Степите ", от която ще бъдат изключени пет от седемте парцела. Целта на двете процедури е опазване на интегритета на екосистемата, включваща скъпи степни съобщества и типове, считат специалистите.

Съгласно наредбите на Закона за предпазените територии, Министерство на околната среда и водите провежда на 28 септември публично разискване на предлагането на община Каварна за увеличение на площта на резерват "Калиакра " и понижаване на площта на предпазената околност "Степите ". Обсъждането ще бъде в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, където се намира и документите за двете процедури. Заинтересованите лица могат да показват на министъра на околната среда и водите писмени мнения, възражения и оферти, осведомят от община Каварна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР