Министерство на околната среда и водите провежда днес заседание, на

...
Министерство на околната среда и водите провежда днес заседание, на
Коментари Харесай

Застрояват Северното Черноморие чак до Тюленово, алармират природозащитници

Министерство на околната среда и водите организира през днешния ден съвещание, на което ще се гледа екологичната оценка на Общия организационен проект на община Шабла. Новите препоръчани застроителни ядра са съвсем компактно от румънската граница до Тюленово. Незначителна част от тях са препоръчани да отпаднат. Има всевъзможни градежи - върху дюни, заменки, степи и върху 4000 дка от най-плодородните аграрни земи в България. За това сигнализира природозащитната коалиция "За да остане природа в България ".

В четвъртък пък се гледа в районната комисия и Законът за устройство на Черноморското крайбрежие. А малко по-късно - Законът за биологичното многообразие.

"За какви пагубни промени ще гласоподават депутатите от ГЕРБ? Опасяваме се, че Бойко Борисов е решил държавното управление да се запомни със непоклатимост - бетониране на цялото Черноморско крайбрежие, с цел да не мърда ", обявиха от обединението.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент заяви Българското сдружение за отбрана на птиците предизвести, че едно от предпазените местообитания на редки типове птици от интернационално значение - Шабленското езеро и "Шабленски езерен комплекс ", са били пресушени поради наводняване в държавната резиденция "Шабла ". Освен това опожарени са огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро.

На 9 март екип на организацията е посетил региона за мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона и открил похищенията. Изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност, населявана от белоока потапница, дребен воден бик, алена чапла и доста други. Тези типове към този момент са изгубили гнездовите си местообитания, защото гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.

В Асоциацията на парковете в България също постъпил сигнал от жители за осъществяване на нелегално строителство в Шабла, м. МОРСКИ ПЛАЖ "ШАБЛА " на отводнителен канал на Шабленското езеро. При строителството е употребена строителна техника и осъществен ров, при който са унищожени ембрионални и сиви дюни - местообитания целеви за запазване в Защитена зона Езеро Шабла - Езерец.

Въздействано е върху местообитанията на целеви за запазване типове птици в предпазена зона Шабленски езерен комплекс, както и е въздействано върху хидрологичния режим на водния обект в Защитена околност "Шабленско езеро ". Асоциацията на парковете незабавно изпрати сигнал до Министерство на туризма, ДНСК и Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна с искане за инспекция на сигнала.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР