Министерство на околната среда и водите подпомага общините в изпълнение

...
Министерство на околната среда и водите подпомага общините в изпълнение
Коментари Харесай

МОСВ осигури близо 300 млн. лв. за рекултивация на закритите общински депа

Министерство на околната среда и водите подкрепя общините в осъществяване на отговорностите им за закриване и рекултивация на старите общински депа, които не дават отговор на нoрмативните условия, както и за създаване на нови районни системи за ръководство на отпадъците. През последните пет години са построени и въведени в употреба по-голямата част от 52-те нови районни системи за ръководство на отпадъците, които дават отговор на нормативните условия. Това даде опция да се приключи употребата на неотговарящите на условията депа.

Министерство на околната среда и водите поетапно обезпечава нужните средства за осъществяване на плановете за рекултивация. До момента са отпуснати над 100 млн. лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), с които е обезпечена рекултивацията на част от депата. В допълнение на тези средства за 2019 година за рекултивация посредством ПУДООС от държавния бюджет са обезпечени 70 млн. лева С цел обезпечаване на целия финансов запас за всички депа през 2019 година беше направена смяна в Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, с която се обезпечават в допълнение 120 млн. лева, с които ще бъдат финансирани и останалите депа, чиято техническа рекултивация би трябвало да завърши през 2020 година

Приоритетни за финансиране са всички общински депа, които не дават отговор на нормативните условия и са част от лист на общински депа, включени в наказателната процедура на Европейския съюз, които подлежат на закриване и рекултивация. Общият брой на тези депа за България е малко над 110. Към сегашния миг е изпълнена рекултивацията на някои от тях, като единствено в границите на 2019 година до сегашния миг са финансирани 31 закрити общински депа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР