Министерство на околната среда и водите предупреждава ползвателите да пестят

...
Министерство на околната среда и водите предупреждава ползвателите да пестят
Коментари Харесай

Пестете водата!, предупреди екоминистерството

Министерство на околната среда и водите предизвестява ползвателите да пестят водния запас

"Благодарение на подхванатите от министерството ограничения и положените оптимални старания, тази година равнището в язовирите в страната стартира да пада едвам през мeсец август поради намаляващия приток. В тази връзка Министерство на околната среда и водите приканва всички водоползватели да подхващат дейности за икономисване на ресурса и понижаване на загубите. През тази година е обезпечена водата за питейно битово водоснабдяване на обитаемоте места, които се водоснабдяват от ръководените от Министерство на околната среда и водите 52 сложни и значими язовири ", се споделя в известие на ведомството.

От началото на 2020 година до момента земеделските производители са получили общо 611,769 млн. м3 вода и до края на напоителния сезон не се плануват основни ограничавания.

Същевременно Министерство на околната среда и водите предизвестява земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този район има засушаване и в случай че през есенно-зимния сезон се резервира наклонността на понижен приток, то същият ще би трябвало да се употребява от тях и през напоителен сезон 2021 година Възможно е ресурсът да се окаже непълен заради което земеделските производители следва да помислят и за различни водоизточници.

Допълнително е направено изменение на месечния график за м. август 2020 година, като от язовир „ Батак “ са предоставени 5,550 млн.м3 вода за напояване. Общо позволените размери за напояване от язовир „ Батак “ през м. август възлизат на 38,550 млн.м3. Всички старания са ориентирани към опазване на ресурса в язовирите и предпазване на водата в тях за идната 2021 година

Министерство на околната среда и водите ръководи водите на 52 броя сложни и значими язовира, като всекидневно следи положението им. Сумата от наличните в тях завирени размери към 31.07.2020 година е 4197,2 млн. м3, съставлява 63,6% от сумата на общите им размери. Според главното им предопределение наличните в тях завирени размери към 30.07.2020 година са както следва: питейно-битово водоснабдяване – 70,2% от общия им обем; напояване – 42,2% от общия им обем; енергетика – 76,6% от общия им размер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР