Министерство на околната среда и водите (МОСВ) представи в Плевен

...
Министерство на околната среда и водите (МОСВ) представи в Плевен
Коментари Харесай

МОСВ представи в Плевен проекта по разработване на новите планове за риска от наводнения

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) показа в Плевен дейностите, които ще бъдат подхванати по отношение на актуализацията на Плановете за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) за интервала 2022-2027 година

Проект BG16M1OP002-4.005-0001-C01: „ ПУРН – втори цикъл 2022-2027 година “ се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година и е на обща стойност 13 200 000 лева, от които 85% или 11 220 000 лева, предоставени като безплатна финансова памощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз, и 15% или 1 980 000 лева – като национално съфинансиране.

Бенефициент по плана е Дирекция „ Управление на водите “, а сътрудници са четирите басейнови дирекции за ръководство на водите в страната.

Основните действия по плана се извършват в границите на Споразумение за даване на помощни услуги при правенето на Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и ПУРН за България сред Министерство на околната среда и водите и Международната банка възобновяване и развиване.

Жестока стихия се изви над София, градът е под вода

ПУРН дефинират дълготрайното обмисляне за понижаване на риска от наводнения и се разработват/актуализират за всеки регион за басейново ръководство съгласно териториалния му обсег. В обновените ПУРН, в т.ч и на Дунавския регион за басейново ръководство, още веднъж ще бъдат регистрирани всички аспекти на ръководството на риска от наводнения с акцент върху предотвратяването, отбраната и подготвеността, отчитайки въздействието на изменението на климата.

Това е вторият цикъл по създаване на ПУРН, като настоящите все още проекти се извършват от 2016 година и са с интервал на деяние до 2021 година

„ Плановете имат за цел да се усъвършенства ръководството на риска от наводнения посредством въвеждане на решения за понижаване на неподходящите последствия от наводненията в страната “, акцентира Мая Дряновска, началник-отдел в Дирекция „ Управление на водите “ в Министерство на околната среда и водите и Ръководител на плана.

Сн. Министерство на околната среда и водите

Етапността при актуализацията на плановите документи е същата, както при създаването на ПУРН 2016–2021 година Вторият цикъл стартира с актуализацията на предварителната оценка на риска от наводнения, въз основа на която ще се актуализират и избраните региони със забележителен евентуален риск от наводнения (РЗПРН). За всеки РЗПРН ще бъде обновен цифровият модел на релефа и картите на опасността и риска от наводнения.

ПУРН 2022–2027 година ще съдържат ограничения за понижаване на неподходящите последствия за човешкото здраве, околната среда, културното завещание, техническата инфраструктура и стопанската активност, както и ограничения за понижаване на вероятността от наводнения, вземайки поради климатичните промени. На всеки от стадиите при създаването на ПУРН ще бъдат регистрирани изводите и рекомендациите на Европейската комисия в сходство с отчета за осъществяването на Директивата за наводненията и ще се обезпечи присъединяване на заинтригуваните страни и обществеността, стана ясно при представянето на плана.

Планирането на ръководството на риска от наводнения с присъединяване на заинтригувани страни и необятната общност ще обезпечи координация и съгласуваност с задачите на Националната тактика за понижаване на риска от бедствия 2014–2020 година, с механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана и общите ограничения на Съюза за предварителна защита на естествените и породените от индивида бедствия. С осъществяването на плана ще се реализиран и знаците на Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “ по предпочитани оси „ Води “ и „ Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР