Министерство на околната среда и водите (МОСВ) отказва по-строга защита

...
Министерство на околната среда и водите (МОСВ) отказва по-строга защита
Коментари Харесай

Екоминистерството отказва по-строга защита на Драгоманското блато

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) отхвърля по-строга отбрана на Драгоманското тресавище след пожара на 22 януари. Това стана ясно на среща, проведена от Регионална инспекция за опазване на околната среда София, за намиране на решение за дълготрайно запазване на Драгоманското тресавище и във връзка Международния ден на влажните зони, заяви неправителствената коалиция " За да остане природа в България ".

В срещата са взели участие представители на Министерство на околната среда и водите, Министерството на туризма, община Драгоман, регионална администрация на област София, Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Сливница, Държавното горско стопанство " Сливница ", Лесотехническия университет и организации, част от коалиция " За да остане природа в България ".

По време на срещата община Драгоман и неправителствените организации настояли за оповестяването на предпазена територия, която да вкара ясни правила за опазването на блатото и да даде опция за обезщетяване на притежателите на земи, които от време на време или непрекъснато са залети от вода.

Въпреки това Министерство на околната среда и водите, в лицето на шефа на Национална работа за отбрана на природата (НСЗП) Мирослав Калугеров, било срещу нов статут на отбрана, защото Драгоманското тресавище към този момент е предпазена зона от Натура 2000 и е Рамсарски обект. Според него ековедомството няма задоволително потенциал за вдишване на спомагателни отговорности с оповестяването на предпазена територия в България и обезпечаване на защита на местността, се споделя в известието на неправителствената организация.

Това е следващият отвод от страна на Министерство на околната среда и водите да приключи процедурата за оповестяване на предпазена околност " Драгоманско тресавище ". Община Драгоман и Сдружение за дива природа " Балкани " подават взаимно предложение за предпазена територия през 2005 година, а през 2008 година междуведомствена комисия го утвърждава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР