Министерство на образованието вече предприема мерки за олекотяване на ученическите

...
Министерство на образованието вече предприема мерки за олекотяване на ученическите
Коментари Харесай

МОН: Вече предприемаме мерки за олекотяване на ученическите раници

Министерство на образованието към този момент подхваща ограничения за олекотяване на ученическите раници.Преди всичко желая да кажа, че за нас това не е акция, а е целенасочена политика. Това сподели Таня Михайлова , заместник-министър на образованието и науката.
От началото на образователната година се срещат и с издателствата откакто завърши акцията за одобрение на учебниците точно с такава цел. „ В момента това, което ние действително предвиждаме, от една страна да се вкара опция за делене на учебниците, когато това е належащо, когато учебникът е с огромен размер. От друга страна надлежно националната стратегия за увеличение на броя на шкафчета, в които да се оставят надлежно учебниците, тъй че да не се носят всеки ден помагалата, екипите по физическо, примерно”, уточни зам.-министърът. За тежестта на раницата, тя изиска да каже, че в раницата няма единствено учебници.
„ Много бих желала да се знае, че това е наша обща отговорност освен на МОН, на всички учители, които са извънредно ангажирани с този проблем, също по този начин и на родителите. Ако ние взимаме решения на административно равнище, то учителите са хората, които взимат решения на институционално равнище, на равнище учебно заведение. Предвиждаме и с тях разговори”, сподели Михайлова. Друг значим проблем, който тя уточни, е да не се усилва броят на помагалата, които не са наложителни. „ Естествено може би най-ангажирани и доста значим е да имаме съдействието и на родителите, тъй като ученическата раница изключително в по-малките класове се приготвя и благодарение на родителите”, уточни тя.
Таня Михайлова акцентира, че казусът е в действителност в спомагателните пособия.
„ Тук е нашата задача, ние ще помолим сътрудниците учители да не натоварват с спомагателни сборници, които не са нужни. Учебникът и образователната тетрадка отлично правят работа. Това да има единствено един учебник, или единствено една тетрадка няма да реши казусът, тъй като този един учебник може да е 500 страници”, сподели тя и уточни, че е значим е учителя, който преподава в класната стая. Михайлова уточни, че най-важно е да не се носят във всеки част всичко, което е по един предмет. Според нея по-важно е да се носи в учебно заведение единствено това, което се употребява, да се работи в действителност в час, няма нищо ужасно да се написа единствено в тетрадката. Сред ограниченията, които са набелязали е да се уточняват потреблението на спомагателни пособия.
Тя уточни, че въпросът за тежестта на раниците не е от през днешния ден, не е от през вчерашния ден. „ Кога са първите забележими резултати? В учебно заведение, според от опциите на равнище институции, могат да се получат и още при започване на втория период. Ние в този момент приготвяме много срещи с сътрудниците шефове, с учителите”, уточни зам.-министърът. По думите й диалогът с учителите върви сега. Официално в понеделник ще изпратят писмо на районните ръководства, посредством тях до всичките институции. „ Тоест това, което в този момент приказваме е резултат на труд, който сме положили още от няколко месеца назад”, уточни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР