Министерство на образованието и науката ще подкрепи искането на Националното

...
Министерство на образованието и науката ще подкрепи искането на Националното
Коментари Харесай

Вдигат студентските стипендии

Министерство на образованието и науката ще поддържа настояването на Националното посланичество на студентските препоръки в Република България за увеличение размера на стипендиите.

Това оповестиха за Moreto.net от студентската организация.

Искането е минималният размер на месечната стипендия за студенти да се усили от 85 лв. на 120 лева;

Максималният размер на месечната стипендия за студенти следва да се усили от 180 лв. на 200 лева;

Максималният размер на помощите и премиите да се усили от 300 на 400 лева;

Поисканото нарастване НПСС направи през месец Юли 2023 година и е обвързвано с водената политика на организацията във връзка с стимулиране на студентската юноша и поощряване на триумфите на бъдещите висшисти. Предстои МОН да внесе план на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Постановление № 90 на Министерски съвет от 26.05.2000 година за изискванията и реда за даване на студентските стипендии на студенти, докторанти и специализантите в държавните висши учебни заведения и научните организации.

В планът се планува още да се усили от 100 на 140 лв. месечният размер на стипендията за студентите, признати за образование в годината на придобиване на приблизително обучение в държавни висши учебни заведения по реда на член 9, алинея 3, т.6, писмен знак „ А “ от ЗВО.

Новите размери на стипендиите ще влязат в действие считано от 01 Юли 2023 година, а средствата за стипендии на студентите, учащи се по специалности от предпочитаните професионални посоки, които могат да се получават без значение от това дали студентът получава и друга стипендия по реда на това разпореждане, ще се дефинират съразмерно на относителния им дял по отношение на всички студенти в постоянна форма на образование в съответното висше учебно заведение.

Ще отпадне и условието размерът на стипендиите на студентите от предпочитаните професионални посоки да бъдат по-ниски от размера на стипендиите, предоставяни по критериите „ триумф “ и/или „ приход “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР