Министерство на образованието и науката (МОН) ще се съобрази с

...
Министерство на образованието и науката (МОН) ще се съобрази с
Коментари Харесай

МОН няма да издава нови учебници

Министерство на образованието и науката (МОН) ще се съобрази с мнението и мненията на преподавателите по отношение на измененията в образователните стратегии. Няма да се допусне механично понижаване и качване на образователно наличие.

В това увери министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на въпрос на News.bg ще се покачат ли знанията на учениците и оттова резултатите на матурите с измененията на образователните стратегии - преместването на " Под игото " от 10 в 9. клас. Коментарът си той направи, след като връчи оценката " Национална тапия "  на 16 зрелостници от випуск 2022/2023.

Той изясни, че с цел да се отвори въпросът за образователните стратегии, това са промени, които се оферират от два екипа комисии, които са работили по обособените стратегии в предните години от 2021 и 2022 г.  " Няма да допуснем с смяната на образователните стратегии, да се издават нови учебници, а да се огледа по този начин наличието в образователните стратегии, че да отпадне фактологическата трудност в границите на едни или други образователни предмети ", разясни просветителният министър.

Все още тече публично разискване по отношение на образователните стратегии и МОН не е осведомено с всички мнения по тематиката. Това, което излиза в медиите е, че има избрани педагогичен експерти, които са " За " и " срещу " избрани промени.

" Такива структурни и механични промени няма да бъдат позволени и ще се съобразим с всичко,което споделят учителите по БЕЛ. Отворени сме за разговор с всички, които имат мнение по въпросите, сложени за разискване. Не приемайте, че отваряйки образователните стратегии и това един път вечно е решено. Напротив - отваряме стратегиите, с цел да може да продължи разговорът, в случай че би трябвало с всеки преподавател ", безапелационен бе проф. Галин Цоков.

Срокът за публично разискване на измененията на образователните стратегии е 1 месец, в който може да се обсъдят и проучват обособените оферти. МОН ще сложи по-дълъг период за разискване, с цел да може в случай че дойдат положителни и справедливи оферти, да могат да се случат нужните промени. Промените ще бъдат направени по този начин, че няма да има преструктуриране на образователно наличие, а ще има нови учебници там, където се разисква ново образователно наличие единствено по избрани образователни предмети, посочи просветният министър.

Амбицията на МОН е да не прави нови учебници с мотив, че се работи за една по-дълбока стойностна смяна в образователното наличие, ориентирана към по-голяма рамковост и то обвързвана с компетентности рамки в образователните стратегии, интердисциплинарност на образователното наличие, което ще даде различен модел на структуриране и на нареждане и асимилиране не образователно наличие, ориентирано към образуване на умения и познания.

Проф. Цоков е удовлетворен и от увеличаването на учителските заплати с 15%. Началната заплата на преподавател ще бъде в границите на 1709 лв. и заплатите на старши и основни учители също се усилват. Увеличението на заплатите е в действие от 1 януари 2023 г. и е изчислено на 125% от междинната работна заплата от месец декември 2023 година Още след подписването на анекса МОН ще работи със обществените сътрудници за подготовка на Бюджет 2024 година През месец септември ще се видят главните параметри със заплащането на учебните шефове и учители.

Не е коментирана и друга дата за начало на образователната година, различна от обичайна - 15 септември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР