Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000

...
Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000
Коментари Харесай

Поне по 14 млн. лв. на година са необходими за работата на специалистите в НИМХ

Министерство на образованието и науката (МОН) ще отпусне 150 000 лв. на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това разгласи шефът на института проф. Христомир Брънзов.

Тези средства обаче са незадоволителни за активността на института, разясни той.

Проф. Брънзов уточни, че за тази година бюджетът на Института по метеорология и малко под 9 млн. лв., по думите му са нужни най-малко 14 млн. лв. за осъществяване на всички действия на експертите там.

" Средствата, които страната отпуска за Българска академия на науките, никой не може да ги управлява и да ги ръководи с изключение на Общото заседание. Да, то е един либерален орган, само че в реалност не носи никаква отговорност за разпределението на тези средства ", разяснява проф. Брънзов.

Той акцентира, че няма персонален спор с управлението на Българска академия на науките.

" То (бел.ред. Общото събрание) може на следващия ден да реши да не даде никакви средства на Национален институт по метеорология и хидрология и никой не може да го принуди да направи противоположното. Ние се сблъскахме с този проблем, попаднахме в един Параграф 22. Защото желаеме средства от Българска академия на науките, те споделят " Няма, ние ги разпределихме, искайте от държавното управление ". Искаме от държавното управление, а те споделят " " Ние дадохме още 15 млн. на Българска академия на науките, искайте си ги от там, имат пари за вас ". А ето пари няма и всеки ни препраща някъде ", изясни обстановката шефът на института.

Междувременно Институтът по метеорология подписа съглашение с Националната селскостопанска академия за съдействие. На 8 август синоптиците от института излязоха на митинг с искане институтът да премине под шапката на Министерството на образованието и науката. /darikenews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР