Министерство на младежта и спорта започва проверка на финансирането и

...
Министерство на младежта и спорта започва проверка на финансирането и
Коментари Харесай

Спортното министерство проверява БФШахмат по подозрения за злоупотреби

Министерство на младежта и спорта стартира инспекция на финансирането и извършените надпревари от Българската федерация по шахмат в интервала 2011 – 2014 година Това съобщи на конференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев, представен от пресцентъра на ведомството си.
 
Причината за инспекцията е предоставената информация от страна на Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и решението на Спортния трибунал в Лозана от 22 май 2017 година
   
Топалов със сигнал в прокуратурата против Кралев поради ЦСКА

 „ В решението на съда в Лозана има два значими аспекта. Първият е че съдът приема, че надпреварите в к.к. Албена/Златни пясъци не са законни надпревари от календара на ЕШС. И вторият - парите, които са преведени като такса от българската страна, са преведени по сметка в Словения на офшорна компания, записана в Далауеър, която носи името „ Европейски шахматен съюз “, е споделил министър Кралев. Той е изнесъл данни, че съгласно документите, подадени от федерацията по шахмат в министерството,за интервала 2011 – 2014 година, 1 070 140 евро са платени във въпросната сметка.
   
Министър Кралев е бил безапелационен, че ще се обърне към основния прокурор за подпомагане за определяне на мащаба на злоупотребата.
 
„ Президентът на Българската федерация  по шахмат умишлено е присъединил тази сметка в договорите сред федерацията и министерството. Ние не знаем на кой е сметката и не знаем дали там не са превеждани и други суми, да вземем за пример от спонсори на федерацията “, е споделил министър Кралев.
 
Той е удостоверил, че Министерството ще си потърси цялата сума, отпусната за надпреварите в к.к. Албена/Златни пясъци, а освен част от нея, както е съгласно последната инспекция на Инспектората. Според него до момента в който не стане ясно с каква тъкмо сума Българската федерация по шахмат е ощетила страната, ММС няма по какъв начин да се произнесе по лиценза на федерацията, който изтече на 4 юни 2017 година
   
Кралев отговори на Топалов

На конференцията са участвали още вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиус Макропулос, президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили и генералният секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатзоглу, които са на посещаване в България по покана на министър Красен Кралев.
 
Целта на тяхното посещаване е да се изяснят мащабът и характерът на нарушаванията на ръководената от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат и да се обсъдят опциите за възобновяване на участието и позицията на българския шахмат в европейското и международното шахматно общество, означават от спортното министерство.
 
 Пресконференция на Красен Кралев по отношение на инспекция в БФ Шахмат Министерство на спорта, пресцентър
„ Управляваната от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат е заблудила ММС, като е поискала такса за подправени шампионати и е превела парите във подправена сметка, а не на ЕШС “, е удостоверил вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиус Макропулос.
 
По думите му съдът в Лозана е приел, че няма по какъв начин Силвио Данаилов да не знае за фалшификацията, тъй като по същото време е бил президент, както на БФШахмат, по този начин и на ЕШС. Подобни дейности на Силвио Данаилов, както и отводът му да даде каквато и да било публична информация и документи на ЕШС са довели и да изключването на БФШ от европейския съюз, а сега тече дело и в Етичната комисия на ФИДЕ, което евентуално ще удостовери заключенията на ЕШС.
 
Той е обяснил още, че в показанията си в Лозана Силвио Данилов е опитал да трансферира отговорността за дейностите си на УС на БФШахмат.
   
„ Изцяло поддържаме самодейността на министър Кралев, тъй като се убеждаваме, че той желае да помогне на българския шахмат. Надяваме се и имаме вяра, че той ще продължи с тези стъпки през идващите седмици. Но също по този начин желая да подчертая, че настрана от неговите дейности, ние като ФИДЕ не можем да прекратим дейностите си против хората, виновни за тези действия “, е споделил Георгиус Макропулос.
 
„ Ние желаеме да забележим федерация, на която да имаме доверие и можем да работим с нея. Проблемът е, че през днешния ден не знаем на кого можем да имаме вяра в актуалната федерация “, е допълнил той.
  
„ Ние сме тук, с цел да намерим решение, по какъв начин да върнем българския шахмат в европейското семейство “, е споделил президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили. Той е споделил, че на срещата с шахматната общност представителите на настоящето управление на БФШахмат са декларирали, че не са осведомени за злоупотребите, както и не са вземали решение да не бъде предоставена информация на ЕШС, както твърди Силвио Данаилов.
 
„ Въпреки това ние не можем да имаме вяра на хора, които са били членове на управлението и не са се поинтересували, въпреки че са имали информация от разнообразни източници, дали в действителност е имало злоупотреби във федерацията и за какво не се дават документи на ЕШС “, е допълнил той.
  
Всички участници в срещите се сплотиха към мнението, че е належащо ново начало на българския шахмат. „ Всичко оттук насетне е в ръцете на шахматните клубове “, е споделил министър Красен Кралев. Според него добър вид е основаването на предприемчив комитет, който да сплоти по-голямата част или всички шахматни клубове в страната. „ Аз знам, че има доста почтени хора в шахматната общност. Можем да излезем с достолепие от тази обстановка, като – несъмнено – това леке няма да бъде забравено “, е споделил Красен Кралев. Той е подчертал обаче, че бъдещето на този спорт зависи от шахматните дейци в България.
   
Министърът бил безапелационен, че при всички положения ръководеното от него водемство няма да подмине установените нарушавания в БФШахмат и ще търси правата си.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР