Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за

...
Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Внасяме решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства


Министерство на стопанската система ще внесе в Министерски съвет решение за оповестяване на форсмажорни условия поради войната, заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова пред депутатите в Народното събрание.

Целта е облекчение на българския бизнес. " Така ще могат да се предоговарят контракти за доставки, да се отсрочват неустойки и да се отсрочват периоди ", добави Нинова. От строителната камара са уведомили вицепремиера за проблеми със първични материали и повишаване на цените на желязото и други строителни материали. " Промяната в цените на материали, които са нужни в строителството, затруднява работата им. Това, което ние можем и вършим е посредством нашите търговско-икономически служби в чужбина, започнахме изследване за благоприятни условия ", съобщи още Нинова.

По думите й страната може посредством тези служби в страните производители на такива материали, да започване изследване, подкрепяне на договаряния за вероятни доставки посредством различни доставки. " Министерски съвет може да разгласи обстановка на форсмажор, тъй като по този начин компаниите при облекчена обстановка могат да заобикалят неустойки. Правя всичко допустимо да помогнем на българските компании и българската стопанска система ", добави Корнелия Нинова.

Тя разгласи, че държавното управление може да разгласи форсмажорни условия не за избрана стока, а за интервал от време. Нинова ще предложи този интервал от време да бъде от 24 февруари 2022 година до месец март.

Нинова осведоми депутатите, че актът е подготвен и е във фаза на междуведомствено координиране. " Допускам, че на идващия Министерски съвет, идната седмица ще влезе за разискване и гласоподаване. Вярвам, че юристите и специалистите са планували всички учредения и би трябвало да се направи по този начин, както би трябвало. Всичкото е в границите на европейското и българското законодателство и да е с една цел да облекчава стокообмена в тези сложни времена ", съобщи още вицепремиерът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР