Министерство на финансите публикува справка за структурата и вида на

...
Министерство на финансите публикува справка за структурата и вида на
Коментари Харесай

Финансовото министерство отговори къде са отишли 9 млрд. лв. за 9 дни

Министерство на финансите разгласява информация за структурата и типа на разноските през декември 2021 година. Така вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори на рецензията на някогашния съдружен сътрудник от " ИТН " Слави Трифонов, че държавното управление е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лв. за 9 дни.

Kонсолидираната фискална стратегия (КФП) съставлява общата сметка на всички бюджети, като най-сериозно изменение има при Министерството на енергетиката и здравните и обществени заплащания, излиза наяве от

Традиционно през месец декември са съсредоточени обилни по мярка разноски, които надвишават регистрираните през предходните месеци на годината, показват от финансовото министерство.

През последните 20 години, без изключение, в това число и за годините, за които в годишен проект е регистриран бюджетен остатък, размерът на разноските през декември е значителен. Статистическите данни на Министерството на финансите демонстрират, че през всичките години след 2000 година бюджетните разноски по КФП за декември надвишават постъпленията за месеца и на месечна база е регистриран недостиг по КФП. Причините за това са разнообразни, само че главните са:
Сезонният темперамент на редица разноски и тяхното повишаване през есенно-зимния интервал в границите на утвърдените разноски за годината; Сезонност при финансовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП; Преструктуриране на разноските и одобрение на спомагателни разноски за предпочитани политики, ограничения и проекти; Одобряване на спомагателни разноски с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.
В сумата от към 9 милиарда лв. се съчетават заплащания за декември към разнообразни министерства, към общините, обезпечаването на пари за нарастване на пенсиите и изплащането на 75 лв. за пенсионерите, които имат приключен имунизационен курс против Covid-19, добавката от 120 лв. през декември и енергийните помощи. Част от тези заплащания бяха доказани от Народното събрание с импортиран законопроект от държавното управление точно през декември, с който се осигуриха пари за помощи за пенсионерите тази година и за енергийните помощи, излиза наяве от отговора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР