Министерство на енергетиката ще получи 1.6 млрд. лв. от държавния

...
Министерство на енергетиката ще получи 1.6 млрд. лв. от държавния
Коментари Харесай

Държавата задейства спасителна акция с 1.6 млрд. лв. в сектор енергетика

Министерство на енергетиката ще получи 1.6 милиарда лева от държавния бюджет, с които да покрие задълженията на „ Топлофикация София “ към „ Булгаргаз “ и Български енергиен холдинг (БЕХ). След това през БЕХ част от средствата - 728 млн. лева ще се внесат като подаяние във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), с цел да се запълни насъбраният в него недостиг.
Изкупуване на дълга
Всъщност още в края на предходната година стана ясно, че страната възнамерява да изкупи големия дълг на „ Топлофикация София “ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „ Булгаргаз “. В плана на бюджет за 2024 година бе записано, че с акт на Министерския съвет страната може да придобие вземания за до 1.6 милиарда лева Дефакто, евентуално в последните дни на това държавното управление, тази опция се осъществя.

С решение на Министерския съвет от сряда се разпорежда изкупуването на посочените вземания (1.6 милиарда лева.) от „ Топлофикация София “. Целта е да се обезпечат условия за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ, както и ще се разширят опциите на БЕХ да подкрепя активността и финансовата непоклатимост на дъщерните си  дружества за гарантиране сигурността на енергийната система, което е главен приоритет на холдинга.

На брифинг енергийният министър Румен Радев изясни, че „ Топлофикация София “ дължи 800 млн. лева към „ Булгаргаз “ и други 800 млн. лева главници и лихви към БЕХ.

Имаме отговорности в голям размер от страна на „ Топлофикация София “ към енергийния бранш за газови доставки през годините. Натрупването на тези отговорности се прехвърляше от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД към „ БЕХ “ ЕАД, което докара до отговорности на топлофикационното сдружение към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да пораства през годините, се натрупваше като салда към „ Булгаргаз “, споделя Радев.

По думите му точно тази процедура води до внушителната обща сума от към 1.6 милиарда лв. отговорности към групата на „ БЕХ “ ЕАД.

В известието от отрасловото ведомство се уточнва, че транзакцията не оказва въздействие на недостига в държавния бюджет.

Трябва обаче да бъде получено позитивно мнение от Европейска комисия, че това не е държавна помощ.
„ Дупката “ в Енергийния фонд
След като бъдат изплатени сумите, БЕХ ще трансферира като подаяние 728 млн. лева в Спасителния енергиен фонд, който „ страда “ от сериозен недостиг. Енергийният министър изясни, че към 31 декември 2023 година той е 800 млн. лева, а към 31 март тази година ще ги надвиши.

Радев беше безапелационен, че повода за приходния недостиг във ФСЕС са по-ниските цени на тока, надлежно по-нисктеи доходи, както и по-ниски цени на квотите.

По отношение на ФСЕС коментираните в общественото пространство суми са „ несъстоятелни “, сподели той.

Както Economic.bg към този момент заяви министърът удостовери, че все още има над 430 млн. лева налични във ФСЕС, който са буфер, „ с цел да можем да осъществяваме дилемите по осъществяване поддръжката за битовия консуматор след 1 юли 2024 година “. Фондът не може да употребява тези пари за разплащанията по наградите към ВЕИ производителите, както и наградите по високоефективната когенерация. „ Разплащанията по тези доходи ще бъде направена със сумата, с която ще подпомогнем Фонда от страна на БЕХ като подаяние “, посочи министърът. Припомняме, че ФСЕС имаше усложнения в изплащането на тези награди. 

Той изясни, че опция на това нещо е „ директна вноска от страна на бюджета, в този случай обаче ще сложим под риск осъществяването на стратегиите за ограничение на бюджетния недостиг “.

Ако ние излезем със стойности над рамките за бюджетен недостиг, можем да сложим под въпрос пълноценното консолидиране в еврозоната, точно по тази причина вършим тази стъпка през БЕХ “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР