Министерство на енергетиката ще изчака официалното решение на Европейската комисия,

...
Министерство на енергетиката ще изчака официалното решение на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова в коментар на решението на ЕК да глоби България: Ще защитим националните интереси


Министерство на енергетиката ще изчака формалното решение на Европейската комисия, ще се запознае с него и след юридически съвещания ще вземе решение по какъв начин да действа. При всички случаи ще защитим националните ползи. Това ще отнеме интервал от към три месеца. При всички случаи обаче наложената санкция от Европейската комисия от 77 млн. евро поради отвод на достъп до газова инфраструктура (делото е известно като БЕХ/газ) ще бъде платена. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти. Изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов посочи, че холдингът при пуска на облигационните излъчвания е уведомил консултантите и се е презастраховал във връзка с финансовите средства по това дело и те са планувани.

В отговор на въпрос дали някой ще поеме политическа отговорност, министър Петкова съобщи, че да подготвена е да поеме такава, в случай че някой счита, че би трябвало тя да я поеме. Припомняме, че това дело е доста преди министър Петкова да заеме този пост, а самата тя направи много, с цел да реализира съглашение с Европейската комисия.

Министърът напомни, че решението на Европейска комисия е във връзка с антимонополното дело, заведено против страната ни преди няколко години и касае ограничението за достъп до основна газова инфраструктура и по този метод е нарушила европейските правила за трговия с природен газ и достъп до съответната инфраструктура. Това е дело, което води своето начало отпреди 8-9 години. Това е едно дело, което продължи много години. Ние водим дейни договаряния с Европейска комисия от 2015 година, както на експертно равнище (Булгаргаз и Булгартрансгаз), по този начин и на политическо “, сподели министърът като добави, че задачата е била „ да реализираме съглашение с Европейска комисия, защото ние смятахме, че са налице всички учредения за това предвид на показаните от наша страна причини, доказателства, да можем да реализираме съглашение с Европейска комисия. За страдание такова съглашение не успяхме да реализираме “, сподели Петкова. Тя посочи, че през годините от българска страна са правени редица оферти с вдишване на избрани задължения. „ За страдание и тези задължения, които предложихме не бяха възприети от Европейска комисия. Основната причина, с цел да не бъдат възприети тези оферти бяха свързани с желанието на Европейска комисия и с нейното мнение, че с цел да бъде реализирано такова съглашение би трябвало да е налице опция българският оператор Булгартрансгаз да бъде на процедура приватизиран и в него да влезе непознат оператор, което съгласно Европейска комисия ще подсигурява спазването на ѝевопейските правила, процудерите в обалстта на конкуренцията “, сподели министърът. Тя обаче посочи, че това от страната ни се приема като неприемливо, заради това, че касае националната сигурност на страната ни.

„ Както и различен път сме имали опция да разясняваме пред вас, това за България за българското държавно управление е алена линия, която ние не може да прекрачим. За всички вас е ясно каква е активността, която Булгартрансгаз реализира като оператор и каква инфраструктура има. Това е инфраструктура, директно обвързвана с нашата енергийна сигурност, стратегическа за страната и директно обвързвана с националната сигурност. Така че ние взаимни отстъпки с нашата национална сигурност не може да вършим “, сподели министър Петкова, уточнявайки че заради това не е реализирано и съглашение с Европейска комисия.

„ Привтиизация на българския газов оператор за нас е недопустим и неприемлив авриант, защото това е стратегическа инфраструктура “

Министърът разяснява, че и последвалите опити за връзка и реализиране на съглашение с Европейска комисия са били несполучливи вследствие на което е и решението за санкция от 77 млн. евро. Глобата е за БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз.

" От датата на връчване на решението ние ще имаме период, в границите на който ще се срещнем с причините на комисията и дружно с нашите правни консултанти ще решим какви стъпки ще предприемем оттук насетне. Ангажимента за заплащане на санкцията е в границите на три месеца. Има задоволително време да вземем съответните решения, които ще бъдат напълно ориентирани към това да защитим нашите национални ползи, нашите финансови и имущестени ползи на БЕХ и сдруженията от групата на холдинга "., безапелационна бе Петкова.

Очаквайте детайлности
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР