Министерство на енергетиката на Русия разчита на постигане на споразумение

...
Министерство на енергетиката на Русия разчита на постигане на споразумение
Коментари Харесай

Руското министерство на енергетиката е уверено в постигане на споразумение за транзит на газ през Украйна


Министерство на енергетиката на Русия разчита на реализиране на съглашение с Украйна по въпроса за преноса на газ след 2019 година, в случай че не по време на обявената през месец май среща, то на среща през септември-октомври. Това е съобщил пред публицисти заместител - министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновски.

Изпълнителният шеф на „ Нафтогаз “ Юрий Витренко наскоро сподели, че доставките на съветски газ за Европейски Съюз през Украйна може да спрат през 2020 година, т.е. след приключване на сегашния директен контракт. Той сподели също по този начин, че неналичието на ново съглашение за пренос за интервала след 2020 година е „ най-вероятният сюжет “. Освен това Витренко счита, че когато през тази година бъде издигнат „ Северен поток 2 “, Русия няма да се нуждае от потреблението на украинския пренос.

„ Запазване (на преноса през Украйна), за какво не, в случай че има подписан нов контракт, защото сегашният контракт изтича през 2019 година Но аз съм убеден, че ще се договорим, никакви подозрения няма. Сред моите проекти е среща с тях през месец май, през есента ще се срещна с тях в границите на тристранна среща през септември-октомври “, е споделил зам.-министъра, представен от съветските организации. „ Разчитаме, че сделката за осъществяване на тристранни договаряния през месец май ще бъде спазено и сме подготвени за тези договаряния. Очакваме, че в избрана степен ще успеем да се договорим с Украйна за преноса на газ след 2020 година Ако това не стане през месец май, то евентуално ще се случи през октомври “, е допълнил той.

Коментирайки изказването на изпълнителния шеф на „ Нафтогаз “ за това, че „ Газпром “ е почнал да разпраща уведомления до европейските си сътрудници за прекратяването на преноса през Украйна, Яновски е предположил, че това заявление се опира на формалната информация на „ Газпром “, който е предизвестил България за това, че през България пренос на газ през територията на Румъния няма да има, а че ще е през Турция.

Действащите контракти за доставка и пренос на съветски газ през Украйна изтичат в края на 2019 година, он пренос се прави, а закупуването на газ от Украйна за лични потребности е прекъснато през ноември 2015 година Председателят на „ Газпром “ Алексей Милер нееднократно декларира за готовността за договаряния за доставка на газ за Украйна, както и за продължение на контракта за пренос на газ през страната, само че на основата на в този момент настоящият контракт.

През предходната седмица стана ясно също по този начин, че „ Газпром “ е подготвен да разиска и предложение за присъединяване в газотранспортен консорциум, в случай че постъпи такова предложение от украинската страна.

Припомняме, че през месец май по въпросите за пренос и доставка на съветски газ за Украйна, както и за решаването на други газови проблеми сред страните е планувана среща във формат ЕС-Русия-Украйна през месец май тази година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР