Министерският съвет в срок до един месец да внесе в

...
Министерският съвет в срок до един месец да внесе в
Коментари Харесай

На първо четене: България ще даде военна помощ на Украйна

Министерският съвет в период до един месец да внесе в Народното събрание план на решение за даване на военна и военно-техническа поддръжка за Украйна, като принос към общите старания на интернационалната общественост за подкрепяне жертвите на експанзията, съгласно българските благоприятни условия, гарантирайки сигурността и отбраната на популацията, гласоподава Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна

и за подсилване на отбранителните качества на България беше подкрепено от 175 депутати, " срещу " бяха  49, един се въздържа.

След гласуването Българска социалистическа партия подвигнаха листове, на които пишеше " Не на оръжията. Мир ".

Министерството на защитата, в сходство на решението на Народното събрание, ще приготви своето домашно ,

като нашето предложение ще бъде извънредно консервативно. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов пред публицисти в коридорите на Народното събрание във връзка признатия от Народното събрание план на решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и подсилване на отбранителните качества на България. Той участва на дебата, само че напусна пленарната зала преди самото гласоподаване. 

Тази консервативност произлиза от член 9 на Конституцията ,

където ясно е записано, че въоръжените сили са поръчител на сигурността, териториалната целокупност и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски контракт, където категорично е записано, че всяка страна би трябвало да поддържа личен защитителен капацитет, изясни министър Стоянов. 

Днес в началото бяха входирани две оферти – на ГЕРБ-СДС и на Демократична България ,

само че след това те бяха обединени в един общ план, който през днешния ден бе подсилен от болшинството в Народното събрание. Той планува Министерския съвет да даде военна и техническа помощ на Украйна. Преди това обаче следва гласуването на предлагането и на второ четене, предава.

Дебатите по тематиката продължиха с часове, като депутатите даже си удължиха работното време до гласоподаване на предлагането. 

" Български напредък ", които нощес се оповестиха срещу, през днешния ден обявиха, че ще поддържат решението ,

само че единствено при изискване, че България получи заместващ потенциал.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР