Министерският съвет утвърди броя на приеманите за обучение студенти и

...
Министерският съвет утвърди броя на приеманите за обучение студенти и
Коментари Харесай

Утвърден е броят на приеманите студенти и докторанти за учебната 2020-2021 година

Министерският съвет утвърди броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации на Република България през образователната 2020 - 2021 година.

С признатото Решение страната ще субсидира образованието в 38 държавни висши учебни заведения (включително и военните) на 38 390 студенти, от които 33 871 след приблизително обучение.

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и образование на студенти и докторанти за 2020/2021 година

Съгласно условията на Закона за висшето обучение (ЗВО) в държавните висши учебни заведения се утвърждава банкет на студенти против възнаграждение, като за образователната 2020 - 2021 година са планувани 16 022 студенти, от които след приблизително обучение 10 258.

В сходство с измененията в Закона за висшето обучение с Решението за образователната 2020 - 2021 година в частните висши учебни заведения не се утвърждава банкет.

За образователната 2020 - 2021 година в държавните висши учебни заведения се планува да бъдат признати 2 317 докторанти, от които 1 752 в постоянна и 565 в задочна форма на образование.

Българската страна ще обезпечи и 2000 места за образование на наши сънародници от чужбина в държавни висши учебни заведения за „ бакалавър “ и „ магистър “, и 40 места за „ лекар “, както и 150 места за образование на жители на Република Северна Македония.

Предложеният банкет на студенти и докторанти е съгласуван с предложенията на организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при извършената осведомителна акция в Албания, Косово, Република Северна Македония, Молдова, Украйна, Сърбия, Кипър и Испания.

С препоръчаното Решение се обезпечава резистентност на провежданата от Министерството на образованието и науката политика за повишение качеството на висшето обучение и реализиране сходство с динамичността на трудовия пазар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР