Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на

...
Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на
Коментари Харесай

МС започва подготовка за позиция в подкрепа на Унгария в ЕС

Министерският съвет ще стартира процедура по правене на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не поддържа предлагането на Европейския парламент към Съвета на Европейски Съюз за започване на процедура против Унгария по член 7 от контракта за Европейския съюз. За това осведоми вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов на брифинг в постройката на Министерския съвет, оповестява Българска национална телевизия.

Каракачанов разясни, че през днешния ден на оперативното заседание в Министерския съвет е било импортирано предложение от част от министрите от квотата на " Обединени патриоти ", дружно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което касае позицията на България във връзка с гласуваното решение в Европейския парламент за наказания против Унгария. Той уточни, че това предложение е било признато.

Според Каракачанов политиката на Унгария касае суверенното право на всяка една страна да трансформира своето законодателство и да организира политика. " Ако това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната страна ", посочи Каракачанов. Той добави, че не е склонен с опитите да се принизи оптимално суверенитета на страните-членки и този суверенитет да бъде взет от други институции. Вицепремиерът е на мнение, че сега се употребяват сходни причини, които и през 1956 година са били прилагани от Съветския съюз. " Днес е Унгария, на следващия ден това се готви за Полша, един ден това може да се стовари против България ", добави Каракачанов.

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че по отношение на Унгария се прави репресивна акция, която не почива на причини. По думите му днешното предложение на Министерски съвет е стимулирано освен от нашите тесни връзки с Унгария, а и от неналичието на сериозна юридическа или каквато и да било друга обосновка по предлаганото решение за налагане на наказания против Унгария.

Министърът на околната среда Нено Димов посочи, че страните от Централна и Източна Европа имат сходни проблеми, които могат дружно да се отстояват, като подсети за поддръжката на България за самодейността на Унгария против директивата за огромните горивни съоръжения, както и за взаимни начинания с Румъния. Това е метод да отстояваме ползите си в границите на огромното европейско семейство, добави министърът.

Попитан от публицисти, Каракачанов заяви, че въпросът с номинацията за поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи не е бил обсъждан. Нека да бъде определен новият министър, той също взема присъединяване при избора на екипа, който ще работи в Министерство на вътрешните работи, сподели Каракачанов.

Той заяви още, че на продължаващото сега в Министерски съвет съвещание на Съвета за развиване е уведомил за свършеното от министерството по защитата на границите. По две интервенции на МО - на границите с Турция и Гърция, има подготвеност при масиран напор на незаконни емигранти да бъдат ангажирани до 2700 военнослужещи и 499 единици техника.

Вицепремиерът е уведомил и за желанието част от техниката, която ще бъде получена в този момент от Европейския съюз в Министерство на вътрешните работи за защита на границата, да бъде предоставена и на МО.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР