Министерският съвет ще разработи нов закон за търговията с аграрни

...
Министерският съвет ще разработи нов закон за търговията с аграрни
Коментари Харесай

Правителството подготвя закон, с който да ограничи надценките на земеделски стоки

Министерският съвет ще създаде нов закон за търговията с земеделски артикули, който да постави рамки на надценките, сподели министърът на земеделието Кирил Вътев в събота.

По думите му при инспекции на млечните артикули по веригата на произвеждане и разпространяване е регистрирано завишение на цените.

По-рано през годината служебното държавно управление също откри високи надценки и изиска да постави таван на цените на някои артикули.

" Не може мощният да натиска надолу по-слабия, тъй като най-слаб в тази ситуация се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово ", сподели Вътев.

По отношение на ограничаването на вноса на слънчоглед от Украйна, за което със земеделския бранш в сряда, Вътев сподели, че ще се внася според от интереса на българските преработватели.

Според съглашението България няма да внася слънчоглед от Украйна до привършване на наличните количества. Министърът сподели, че тазгодишната годишна продукция в страната е към 1,6 млн. тона, което е под предстоящите 2.2 млн. тона.

С остатъка от 2022 година общото количество става към 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, тъй че общо на нашите преработватели им трябват 4 милиона тона, сподели Вътев.

Той добави, че няма нарушавания в качеството при нито една проба при инспекциите на вноса от Украйна.

Новината идва дни откакто представители на земеделския бранш излязоха на народен митинг. Той беше провокиран от да не удължи възбраната за импорт на украинско зърно. В сряда кабинетът и протестиращите подписаха меморандум, с който се постави завършек на митингите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР