Министерският съвет се опитва да се измъкне от отговор на

...
Министерският съвет се опитва да се измъкне от отговор на
Коментари Харесай

Правителството се измъква от отговор кой притежава Юлен

Министерският съвет се пробва да се измъкне от отговор на въпроса кой е същинският притежател на концесионера на ски оборудванията на Банско – " Юлен ", давайки в отговор на питане на уеб страницата " Биволъ " по Закона за достъп до публичната информация формалните данни от Националния концесионен указател (НКР) и Търговския указател за юридическите лица, стоящи зад компанията.

На 5 януари 2018 година в изявление по Нова телевизия юристът на сдружението Петър Петров сподели, че кипърецът Георгиус Георгиу, който излиза като извънредно физическо лице, притежаващо компаниите зад " Юлен ", е номиналният притежател на акациите, а " институциите знаят кой е действителният притежател ". " Това е заявено, само че аз не мога да го разкрия ", разгласи Петров.

Това накара обединението " За да остане природа в България " да попита кой е притежателят на " Юлен " в писма до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и шефа на Българска народна банка Димитър Радев. Отговор от тях няма, а на отправеното до Министерския съвет от " Биволъ " запитване са предоставени нееднократно оповестените в медии данни от Търговския указател.

" Данни за това кой или кои са физическите лица, крайни действителни притежатели (икономически правоимащи) на " Юлсн " АД, не са предоставяни в НКР и способената дирекция в Министерския съвет " Икономическа и обществена политика " не разполага с заявена от " Юлен " АД информация, касаеща поставените в заявката въпроси ", отвръщат от Министерския съвет.

Правителството насочва за по-пълна информация към Агенцията по вписванията София, където се събира информация на съображение на законите за комерсиалния указател, за указател БУЛСТАТ, кадастъра и имотния указател. Семейния кодекс и дp., предоставяна от съответните ведомства.

Реално отговорът на Министерския съвет е опит за изплъзване от обстановката, защото е неуместно да се твърди, че държавни органи като ДАНС и Българска народна банка не могат да ревизират кой е действителният притежател на " Юлен ".

Иначе, съгласно данните в Търговския указател, които нееднократно са представени от медиите, " Юлен " АД има четирима акционера. Мажоритарният е компанията от Британските Вирджински острови " Т.А.К. Сървисиз лимитид ", следвана от община Банско, българската " Алпенвалд туристик - България " ЕООД и " Пирин екскурзиант ", която държи едвам 7 акции.

Според настоящите в Търговския указател документи " Т.А.К. Сървисиз лимитид " е благосъстоятелност на кипърската компания " Дюк Номинийз ", която е притежавана от кипърския жител Георгиус Георгиу с 999 дяла и Елени Елина с 1 дял.

" Дюк Номинийз " е една от компаниите на кипърския малоимотен жител Георгиус Георгиу, посредством които той е получил близо 1.2 милиарда заеми от Първа капиталова банка (ПИБ), показват от " Биволъ ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР