Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на

...
Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на
Коментари Харесай

Лозан Лозанов е предложен за удостояване с орден Св. Св. Кирил и Методий – първа степен

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаването на Лозан Лозанов с медал "Св. Св. Кирил и Методий " – първа степен, за изключително значимите му заслуги към развиването на културата и изкуствата.

Лозан Лозанов е един от най-изтъкнатите създатели в актуалната архитектурна процедура с потвърден принос към българската просвета.

От 1985 до 1989 година работи в проектантската организация на Министерство на културата. През 1966 година взаимно с арх. Христо Цветков, проектират и осъществят постройката на хотел "Плиска " в София. В дългогодишната си взаимна креативна активност с арх. Богдан Томалевски са проектирали и осъществили доста емблематични здания сред които е Пощенската палата в гр. Русе, Държавната резиденция в Бояна и други

Ето какво ще вземат решение министрите на следващия ден

Работи интензивно и с художници и скулптори: проф. Светлин Русев, проф.Дечко Узунов, проф. Крум Дамянов, проф. Валентин Старчев, проф. Величко Минеков, Димитър Бойков, проф. Любомир Далчев. В резултат на взаимните им старания се осъществени редица монументи: Паметникът на Св. Климент Охридски в София /с проф. Л. Далчев/, Паметникът на Съединението в Пловдив /с проф. В. Минеков/, Храмът "Света Петка " в местноста "Рупите ", построен по избор и със спонсорството на Ванга /с проф. Светлин Русев/.

В съдействие и в авторски колективи е при построяването на постройките на Министерството на външните работи /в колектив с арх. Б. Томалевски и арх. Н. Антонов/, Хотелът в комплекса на Българска академия на науките в София /заедно с арх. Бисера Рибарова/, Комплексът на Националния радио-телевизионен център в София.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР