Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на

...
Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на
Коментари Харесай

Централизиран механизъм в Министерски съвет осигурява служебно издаване на удостоверения от наличните държавни ИТ системи


Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на Р. България на основата на призната от него стратегия за ръководство на страната. Министерският съвет управлява осъществяването на държавния бюджет и провежда стопанисването на държавното имущество, обезпечава публичния ред и националната сигурност и реализира общото управление на държавната администрация, защитата и въоръжените сили.

Министерският съвет дефинира с признати от него тактики и стратегии държавната структурна и капиталова политика, държавната политика: в региона на интернационалното сътрудничество; за ограничение на престъпността и противопоставяне на корупцията; в региона на опазването на здравето, образованието, културата и опазването на околната среда; за понижаване на безработицата и поощряване на заетостта; за развиване на администрацията, както и държавната политика в други сфери или посоки на публичния живот, имащи значение за цялостното развиване на страната.



Министерският съвет управлява и осъществя политиката на Р. България към Европейския съюз (ЕС) и НАТО.
ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА
Име на плана : Проектиране, програмиране, създаване и пилотно внедряване на централизиран механизъм за служебно заявяване и издаване на удостоверения от наличните системи. Проект BG05SFOP001-1.001-0002 „ Трансформация на модела на административно обслужване “, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Възложител : Администрация на Министерски съвет

Изпълнител : Контракс АД

Локации : София

Стартиране на плана : 05.09.2017 година

Приключване на плана: 28.03.2018 година

Бюджет на плана : 157 803.00 лева без Данък добавена стойност.

Категория: Централна администрация

Основните провокации

включват превръщането във вътрешно административни услуги на тези услугите за жителите и бизнеса, които се издават само за да бъдат показани пред друга администрация. Крайната цел е електронизиране на услугите, чиито краен ползвател са жителите и бизнеса.

Разработената система основава опция за унифицирано даване на всички услуги от регистрите, интегрирани в RegiX, и да обезпечи механизъм за елементарно надграждане с други услуги, предоставяни непосредствено от първичните админи на данни посредством техните регистри, посредством:
Създаване на опция за интеграция с националната система за електронна идентификация, която се създава паралелно; Интеграция с ИИСДА, в частност Регистър на услугите, в който се вписват допустимите заявители и получатели на административни услуги; Интеграция със системата за Digital Time Stamp (цифрово подписано тъкмо време от снабдител на удостоверителни услуги) при вписване на всички служебни поръчки и отговори; Осигуряване на опция за осъществяване на сигурен електронен списък на издадените електронни документи.

ИТ решение

При заявяване от жител или бизнеса на административна услуга пред дадена администрация, чието осъществяване изисква спомагателни регистрови удостоверения от друга администрация, не е належащо заявителят да дава съответното уверение.

Служител от получаващата заявление администрация, посредством създадената система, декларира и получава служебно по електронен път съответните регистрови удостоверения.

Решението дава уеб интерфейс на чиновниците от държавната администрация, посредством който се декларира служебно уверение от регистри на други администрации, включени в RegiX.

Решението е осъществено изяло върху инфраструктурата на Държавния хибриден частен облак (ДХЧО). То се интегрира с Националната система за електронна идентификация, Интегрираната осведомителна система на държавната администрация и RegiX – платформа, която обезпечава достъп до основни регистри на осведомителни системи, обслужващи администрациите

Системата се употребява посредством уеб браузър и е извънредно интуитивна и лесна за приложимост.

„ С потребление на системата главните бизнес процеси по даване на административни услуги на жителите и бизнеса не се трансформираха, само че се усъвършенстваха значително от позиция на резултатност и бързодействие “, разяснява Енчо Енчев, държавен специалист в дирекция „ Модернизация на администрацията “ към Министерския съвет.

От друга страна, процесите по добиване на регистрови удостоверения за вътрешните потребности на организацията на процедура се сведоха до електронно попълване на една семпла уеб форма, добавя Алеко Джилджов, държавен специалист от дирекция „ Модернизация на администрацията “ към Министерски съвет.

Ефект от ИТ решението

Чрез потребление на решението чиновниците, получаващи заявки за административни услуги, незабавно, по длъжностен път, декларират и получават нужните за осъществяване на съответната услуга удостоверения от регистри, поддържани от други администрация.

Това понижава административната тежест върху жителите и бизнеса посредством отпадане нуждата заявителите да обезпечават авансово тези удостоверения на книжен притежател, посредством циркулиране по институциите.

Едновременно с това се редуцира и времето за даване на административни услуги от обществените институции.

Потенциал за развиване

Системата е проектирана и създадена да се мащабира гъвкаво по отношение на разширението на RegiX – включване на спомагателни регистри, поддържани от първоначални админи.

С осъществяване на плана бяха включени 50 пилотни администрации. Решението е проектирано да може да бъде внедрено поетапно във всички близо 600 държавни администрации, без нужда от спомагателна разработка.

Единствената причина е образование на чиновниците от тези администрации, като такова образование се предлага от Института по обществена администрация.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР