Министерският съвет публикува пълния текст на заявлението, подписано в Киев

...
Министерският съвет публикува пълния текст на заявлението, подписано в Киев
Коментари Харесай

Вижте пълния текст на заявлението, подписано в Киев от премиерите на България и Украйна

Министерският съвет разгласява цялостния текст на заявката, подписано в Киев сред министър председателите на България и Украйна – Николай Денков и Денис Шмигал, по време на визитата на българския министър-председател в украинската столица на 26 февруари т.г. От държавната пресслужба тогава оповестиха, че заявката е по основни тематики от двустранното съдействие. Меморандум за съдействие беше подписан и сред държавното сдружение „ Терем ” и Украинската компания за военнозащитна продукция.

Пълният текст на заявката вижте Освен на български, документът е оповестен и на

В взаимното заявление е записано, че на срещата сред двамата министър председатели в Киев е емфатичен приятелският темперамент на връзките сред България и Украйна, солидарността и взаимопомощта сред българския и украинския народ. 

Потвърдена е готовността да се ускори съдействието, ориентирано към преустановяване на непредизвиканата нападателна война на Руската федерация против Украйна и възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна в нейните интернационално приети граници, се показва още в заявката. 

Подчертана е всеобхватната поддръжка на държавното управление на България, оказана на жителите на Украйна, намерили краткотраен заслон в България. Изразена е поддръжка за Формулата на мира на президента на Украйна Володимир Зеленски и е очебийно смисъла на нейното използване като единствения реален проект за възобновяване на повсеместен, обективен и резистентен мир в Украйна, написа в документа. 

Отбелязана е значимата роля на България за подсилване на отбранителните качества на Украйна. Подчертана е нуждата от активизиране на работата в границите на украинско-българската Комисия за военно-техническо съдействие, увеличение на размера на военно-техническата помощ за Украйна, пускане на взаимно произвеждане на въоръжение и военна техника. Договорена е поддръжката на активизирането на двустранното съдействие за взаимно произвеждане на оръжия, техника и муниции, както и осъществяването на Меморандума за планове сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна от 11 октомври 2023 година, записано е още в документа. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР