Министерският съвет прие въвеждането на единна по-ниска такса за новата

...
Министерският съвет прие въвеждането на единна по-ниска такса за новата
Коментари Харесай

Единна по-ниска такса за задължителната оценка на въздействието върху околната среда

Министерският съвет одобри въвеждането на единна по-ниска такса за новата процедура, която сплотява наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на капиталово предложение (ИП), с най-малко една от процедурите по издаване на сложно позволение (КР) и/или одобрение на отчет за сигурност на дружество с висок рисков капацитет, на които капиталовото предложение също предстои, според Закона за запазване на околната среда.

Изменението е обвързвано с въвеждането на новата обединена процедура със Закона за запазване на околната среда, в действие от 28.08.2019 година, за провеждането на която е планувано да бъде събирана такса.

Обединената процедура се организира по искане на възложителя на ИП, за което ще бъде събирана такса за осъществяване на административните функционалности на екоминистерството по оценка на показаната информация.

Осигурява се опция за понижаване на разноските на възложителите за осъществяване на капиталовите им планове, свързани с осъществяването на условията по нормативната уредба за запазване на околната среда и човешкото здраве, като заплащат една такса, по-ниска, в сравнение с при осъществяване на независимите процедури.

Прецизират се основанията при актуализиране на сложно позволение, предмет на административна такса, без да се вкарва нова такса в тези случаи за привеждане в сходство с изменението на Закон за опазване на околната среда от 2018 година

Предвижда се общините да бъдат освободени от такса при премахване на трупове на китоподобни от плажните линии. Целта е да се обезпечат съответни дейности за запазване на публичното здраве и сигурност, както и по-бързо изясняване на аргументите за загубата на биологично многообразие и аргументите за настъпването на гибелта при съответния образец.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР