Министерският съвет прие решение за освобождаване с цел обновяване на

...
Министерският съвет прие решение за освобождаване с цел обновяване на
Коментари Харесай

Правителството одобри безвъзмездна хуманитарна помощ за Украйна заради войната

Министерският съвет одобри решение за освобождение за възобновяване на държавни запаси от болнично-медицинско съоръжение, лекарствени артикули и медицински произведения. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Правителството одобри също решение за безплатно даване на освободени държавни запаси: лекарствени артикули, медицински произведения и болнично-медицинско обурудване за потребностите на Групово дело Пожарна сигурност и отбрана на популацията (ГД ПБЗН) към Министерството на вътрешните работи.

Предоставянето на здравно съоръжение и консумативи ще съставлява филантропична помощ - посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз - за превъзмогване на последствията от зародилия боен спор на територията на Република Украйна.

Правителството утвърди присъединяване на България в обща позиция на държави-членки на Европейски Съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС

Със свое протоколно решение държавното управление утвърди присъединяване на Република България в обща позиция на държави-членки на Европейски Съюз за преустановяване на участието им в Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).

МИБ и МБИС са многостранни финансови институции за развиване, чиято цел е да подкрепя икономическото развиване на страните членки. Страните- членки на МИБ са Република България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Страните-членки на МБИС са Република България, Русия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам.

Актуализира се Правилникът за организацията на активността на Съвета за административната промяна

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, с което се променя Постановление № 192 на Министерския съвет от 2009 година за основаване на Съвет за административната промяна и се променя и добавя Правилника за организацията на активността на Съвета за административната промяна, признат с Постановление № 283 на Министерския съвет от 2009 година

Промените са свързани с новата конструкция и състав на Министерския съвет, както и актуализиране на някои текстове, свързани с организацията на работа на съвета. С приемането на постановлението ще се обезпечи ефикасното действие на Съвета за административната промяна.

Комисия сред Република България и Република Северна Македония стартира работа по бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни – Берово

Министерският съвет одобри Решение за одобряване състава на българската част от Смесена експертна комисия за планиране на нов граничен контролно-пропускателен пункт Струмяни - Берово, сред общините Струмяни, Благоевградска област, Република България и Берово, Източен регион на обмисляне, Република Северна Македония.

Смесената експертна комисия ще има за задача да посочи главните механически характерности на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, нужната инфраструктура, постройките, типовете товари и пасажери, режима на действие, правните и нормативни въпроси и други В комисията от българска страна се включат представители на Министерство на районното развиване и благоустройството, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Агенция „ Митници “, Министерство на превоза и известията, Българска организация по сигурност на храните, Агенция “Пътна инфраструктура ", „ Агенция по геодезия, картография и кадастър “, Областна администрация - Благоевград и Община Струмяни.

С решението на държавното управление регионалният шеф на Благоевград се дефинира за Възложител/Бенефициер по Приоритетна ос 4 „ Техническа помощ “ на Програмата за трансгранично съдействие сред Република България и Република Северна Македония 2014 - 2020 година Той следва да реализира подготвителните действия, проектирането и строителството на новия Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Министерството на правораздаването ще дава информация за правосъдния ни статус в Държавите членки на Европейски Съюз

Министерството на правораздаването ще дава информация на жители, обитавали в държави-членки на Европейски Съюз, за правосъдния им статус там.

Новите административни услуги ще се дават по отношение на обнародваните промени в Наредба № 8 от 2008 година за функционалностите и организацията на активността на бюрата за съдимост (обн. Дъждовни води, бр. 109/2021 г.).

Във връзка с това Министерският съвет одобри през днешния ден промени в Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правораздаването, с които се вкарва такса за новите услуги.

Чрез Централното бюро за съдимост при Министерството на правораздаването българските жители и непознати жители, пребиваващи в България ще могат да желаят информация за правосъдния си статус в държавите-членки на Европейски Съюз.

За задачата Бюрото ще прави инспекция в системата ECRIS (Европейска осведомителна система за съдимост) и след питане към централния орган на съответната държава-членка ще дава желаната информация в период до 25 работни дни. Таксата ще е 5 лева, каквато е и таксата за елементарното удостоверение за съдимост, събирана от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правораздаването.

Лицата с чисто правосъдно минало ще могат да се доставят с Многоезично общоприетоо уверение, съпътстващо удостоверение за съдимост, посредством бюрата за съдимост към районните съдилища и Централното бюро за съдимост при Министерство на правораздаването.

Издаването на това уверение е планувано в Регламент (ЕС) 2016/1191 за поощряване на свободното придвижване на жителите посредством опростяване на условията за показване на някои публични документи в Европейски Съюз. То ще може да послужи пред всеки един орган на държавите-членки на Европейски Съюз, като таксата за тази услуга ще е в 20 лева
За издаване и връчване на електронен документ, удостоверяващ наличието на получената информация посредством електронна административна услуга от осведомителната система за правосъдното осъществяване, е планувана такса от 2 лева

Правителството се разпореди с парцели

Медицинският университет в Плевен ще закупи терен, върху който ще построи постройка за бъдещия си факултет по ветеринарна медицина. Правителството разпореди на ректора на висшето учебно заведение да подписа контракт за придобиване в интерес на страната на 22 454 кв. м. в Плевен. Сега те са частна общинска благосъстоятелност. Цената на договорката е 1 862 000 лв., които ще са за сметка на бюджета на университета. От датата на придобиване парцелът ще бъде разгласен за обществена държавна благосъстоятелност и възложен безплатно за ръководство на Медицинския университет. В новия факултет в Плевен ще се приготвят ветеринарни експерти, каквито сега не се образоват в Северозападния регион, а са нужни за локалната стопанска система.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на двадесет и седем парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Долна Василица, община Костенец, област София. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на жп линия София- Пловдив: жп сектори София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември “.

Министерският съвет дава ръководството върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност на Министерството на земеделието за осъществяване на функционалностите на Областна дирекция „ Земеделие “ - Сливен. Частта от парцела съставлява независим обект с повърхност 101,61 кв. м, ситуиран в административна постройка на ул. „ Петко Енев “ № 52 в гр. Нова Загора.

По решение на държавното управление община Костинброд получава правото на благосъстоятелност върху държавен парцел с повърхност 3519 кв. м и издигнатата в него постройка със застроена повърхност 321 кв. м. Намиращият се в общинския център парцел ще бъде употребен за създаване на общинска детска градина за по-добро обслужване на жителите от общината.

Правителството дава на община Велико Търново правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, който съставлява терен с повърхност 29 300 кв. м в околност „ Картала ". Общината ще построи общинска детска градина със 120 места, детски площадки, зона за спорт и рекреадия, паркинг и озеленяване, техническа инфраструктура и улици. Паркингът е очакван за прилагане при довеждане и взимане на децата от детското заведение. В зоната за спорт и отдих ще бъдат сложени беседки, пейки, ще се направи озеленяване, както и паркови алеи.

По решение на Министерския съвет парцел - обществена държавна благосъстоятелност в село Гара Бов, община Своге, Софийска област, става частна държавна благосъстоятелност. С решението се лишава ръководството му от Българската организация по сигурност на храните заради отпаднала за ведомството нужда. Съгласно Закона за държавната благосъстоятелност минава в ръководство на регионалния шеф на Софийска област. Теренът е от 1400 кв. м, ведно с издигнатата в него ветеринарна амбулатория - двуетажна административна постройка, със застроена повърхност от 110 кв. м.

С решение на държавното управление се трансформира статутът на парцел в гр. Любимец, като от частна държавна благосъстоятелност става обществена държавна благосъстоятелност. Теренът с повърхност 15 344 кв. м. е възложен за ръководство на Министерството на вътрешните работи за потребностите на дирекция „ Миграция “.

Министерският съвет реши да бъдат отстранени остарели здания и уреди на Граничен контролно-пропускателен пункт „ Станке Лисичково “. Премахването на постройките е в осъществяване на плана за неговата рационализация. С решението се трансформира и статутът на постройките - от обществена държавна в частна държавна благосъстоятелност. Едната е двуетажна, със застроена повърхност 262 кв. м и е в ръководство на Министерство на вътрешните работи - Главна дирекция „ Гранична полиция “. Другите две са едноетажни постройки, с обща застроена повърхност 150 кв. м, в ръководство на Агенция „ Митници “. Планът за реорганизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Станке Лисичково “ планува планиране и създаване на нови обособени трасета на пункта, които да поемат повишен трафик на пасажери и транспортни средства, както и нови здания за осъществяване на граничния и митнически надзор. Необходимите средства за унищожаване на постройките са обезпечени в границите на бюджета на Агенция „ Митници “ и в цената на контракта за инженеринг на обект: „ Цялостна реорганизация и рационализация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Станке Лисичково “.

С решение на Министерския съвет лабораторна постройка - обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност. Заедно с терена - частна държавна благосъстоятелност, върху който се намира постройката, се трансферира в благосъстоятелност на община Хасково. Двата парцела са ситуирани на ул. „ Стефан Стамболов “ №2 в гр. Хасково и ще бъдат употребявани за потребностите на Природо-математическата гимназия „ Акад. Боян Петканчин “. В постройката се планува да бъде построена актова зала, кабинети по изобразително изкуство, музика и за извънкласни действия. Досега парцелите са били в ръководство на Министерството на земеделието, само че са с отпаднала за ведомството нужда.

Одобрени са плановете на две механически съглашения

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава план на Техническо съглашение сред федералния министър на защитата на Република Австрия, министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Република Хърватия, Министерството на защитата на Република Кипър, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на защитата на Република Естония, Министерството на защитата на Република Финландия, министъра на защитата на Френската република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Италианската република, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на националната защита на Република Литва, министъра на защитата на Великото херцогство Люксембург, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министерството на защитата на Кралство Норвегия, министъра на националната защита на Република Полша, Министерството на националната защита на Португалската република, Министерството на националната защита на Румъния, Министерството на защитата на Словашката република, Министерството на защитата на Република Словения, Министерството на защитата на Кралство Испания, Правителството на Кралство Швеция и Европейската организация по защита за издаване на позволения за прекосяване на границите в Европа с наземен превоз.

Одобрен е и план на Техническо съглашение сред министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Република Хърватия, Министерството на защитата на Република Кипър, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на защитата на Република Естония, Министерство на защитата на Република Финландия, министъра на защитата на Френската република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Италианската република, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на националната защита на Република Литва, министъра на защитата на Великото херцогство Люксембург, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министерството на защитата на Кралство Норвегия, министъра на националната защита на Република Полша, Министерството на националната защита на Португалската република, Министерството на националната защита на Румъния, Министерството на защитата на Словашката република, Министерството на защитата на Република Словения, Министерството на защитата на Кралство Испания, Правителството на Кралство Швеция и Европейската организация по защита за издаване на позволения за прекосяване на границите в Европа с въздушен превоз.

С цитираното Решение на Министерския съвет, Република България ще бъде в положение да извърши поетите задължения по Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европейския съюз, с което ще бъдат нараснали отбранителните качества за гарантиране на националната сигурност и консолидиране към груповата защита.

България и Грузия задълбочават съдействието си в областта на туризма

Министерският съвет утвърди плана на Меморандум за съгласие за съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на стопанската система и устойчивото развиване на Грузия като основа за водене на договаряния сред двете страни.

Документът показва устрема на двете страни да засилят съществуващите другарски връзки в региона на туризма. България и Грузия ще обменят информация и статистика, обвързвана с бранша, ще предизвикват съдействието сред хотелиери, туроператори, както и други заинтригувани страни, ще обменят познания и положителни практики във връзка с туризма, също по този начин информация, обвързвана с ограниченията за подкрепяне на съживяването на туристическия бранш в интервала след пандемията, ще обменят рекламни материали и статистически данни.

Документът има за цел да усъвършенства двустранните връзки в туризма въз основа на равнопоставеност и взаимна полза.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позициите на Република България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в съвещание на Съвета “Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 3 март 2022 година в гр. Брюксел, Белгия.

Обсъжданите тематики на съвещанието ще бъдат: Регламент за изменение на Регламент (ЕС) 2016/399 за разпоредбите за режима за придвижване на лица през границите (ревизиран Кодекс на Шенгенските граници); Политическо ръководство на Шенген; Механизъм за оценка и наблюдаване на достиженията на правото от Шенген; Убежище и миграция: обзор на постигнатия напредък; Заключения по отношение на дейностите за гражданска отбрана по отношение на изменението на климата; Изявление на Съвета по отношение на алените бюлетини на Интерпол; Съвместна декларация на министрите на вътрешните работи на държавите- членки на Европейски Съюз и министрите на сигурността от Латиноамериканския комитет за вътрешна сигурност (CLASI) - тематика на работния обяд; Съвместно писмо, инициирано от Малта, по отношение на удължение на периода за потреблението на средства от Фонд „ Вътрешна сигурност - Граници “ за интервала 2014- 2020 година

Одобрена е позицията на България за неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира в интервала 3-4 март 2022 година в Арл, Франция.

В рамките на работната сесия по отношение на господство на правото и главните полезности на Европейски Съюз министрите ще обсъдят настоящите механизми за подсилване на върховенството на правото в Европейски Съюз и опциите за тяхното по-ефективно използване. България поддържа тези механизми като форма на усилване на съдействие сред държавите-членки и обмяната на положителни практики.

Втората работна сесия на министрите е отдадена на езиковото разнообразие в европейските институции. България преглежда тематиката за полемика като съответстваща и навременна.

В рамките на работния обяд министрите ще продължат разискването на методологията и графика за приемане на изводи на Конференцията за бъдещето на Европа. България поддържа спазването на процедурните правила за работа на Конференцията. От значение е да бъдат посочени последващите дейности, като бъде открит и подобаващия механизъм за следващ надзор на тяхното осъществяване.

Министерският съвет утвърди позициите на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи”

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи”, част „ Правосъдие “, което се организира на 4 март в Брюксел, Белгия.

Ще бъде показана информация за напредъка в договарянията с Европейския парламент по плановете на Регламент и Директива за подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства за задачите на наказателния развой.

По време на съвещанието ще бъде разисквана тематиката по отношение на достъпа до юрист и в тази връзка статута и ролята му в страните членки на Европейския съюз в подтекста на спазването на правилата на правовата страна.

Министрите на правораздаването ще проведат и продан на отзиви с шефа на Агенцията на Европейски Съюз за главните права, в чийто фокус ще бъде тематиката за антисемитизма и ще бъде разискван за одобрение на план на Заключения по отношение на битката с расизма и антисемитизма.

Ще се организира и спор за приемане, по плана на Решение на Съвета по отношение на разширението на листата на закононарушенията по член 83, пара 1 Договор за функционирането на Европейския съюз с речта на ненавист и закононарушенията от ненавист.

В рамките на Съвета „ ПВР “ ще се организира и работен обяд, по време на който министрите ще обсъдят поддръжката за потърпевши от закононарушения с трансграничен темперамент при групови събития.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване”

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване”) /EPSCO/, извършено на 10 февруари във Франция. В съвещанието бяха включени тематиките за здравната политика на Европейски Съюз, както в подтекста на настоящата спешна обстановка, по този начин и в вероятност, с оглед обезпечаването на еднакъв достъп до качествени здравни услуги. Бяха разисквани разнообразни аспекти на спешното ръководство и ограниченията по време на пандемията.

В изявлението си по време на третата сесия, тематика на която бяха инструментите, които могат да се употребяват в бъдеще за подсилване на Европейския здравен съюз, министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова окачестви признатите досега стъпки и законодателни актове по отношение на Европейския здравен съюз като „ Здравната договорка “ на Европейски Съюз. България акцентира, изключителната значимост на процедура да бъде приложено признатото към този момент законодателство, преди да се минава към нови начинания.

Министър Сербезова изрази позицията на страната ни, а точно че е належащо да се резервира водещата роля на страните членки при правенето на разбор за потребностите на национално равнище и при идентифициране на нужните нововъведения. България прикани Европейската комисия за поддръжка по отношение на опциите за вложения в здравния бранш. Българският министър на опазването на здравето поддържа основаването на по-благоприятна среда за промишлеността в Европейски Съюз, само че акцентира, че това не трябва да става за сметка на занижаване на регулаторните стандарти и условията за качество на клиничните данни, тъй че да се резервира доверието на пациентите.

Правителството утвърди българската позиция за Съвета на Европейски Съюз по телекомуникации

Правителството утвърди позиция на България за неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Телекомуникации”), който ще се състои на 8-9 март 2022 година, в гр. Париж и гр. Невер, Франция.

По време на срещите ще бъдат разисквани въпроси, свързани с хармонизиране на стъпките на страните от Европейски Съюз към устойчивия и зелен дигитален преход, визията на Европа за реализиране на дигитален суверенитет до 2030 година, както и политиката за тъждество сред половете в областта на технологиите и нововъведенията.

Одобрена е българската позиция за изключителната неофициална видеоконферентна среща на министрите на земеделието и рибарството на страните членки на Европейски Съюз

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идната изключителна неофициална видеоконферентна среща на министрите на земеделието и рибарството на страните членки на Европейския съюз, на 02 март 2022 година, на която ще бъдат разисквани евентуалните последствия от спора Русия-Украйна върху секторите на селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия.

България счита, че за превъзмогване на провокациите, пред които са изправени българското земеделие и риболовство в следствие от спора в Украйна, ще са нужни незабавни, решителни и координирани дейности на равнище Европейски Съюз.

Необходимо е да се разпознават и задействат, където е оправдано, регулаторни лостове в Общата селскостопанска политика и други политики на Европейски Съюз, с цел да се усили европейският индустриален потенциал за селскостопански артикули и да се подсигурява нашият снабдителен суверенитет.

Правителството утвърди Искане за дерогация по отношение на удължение периода за назад начисляване на Данък добавена стойност при доставки на зърнени и механически култури

Със свое решение държавното управление утвърди подаването на Искане за дерогация от наредбата на член 193 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налог върху добавената стойност (ДДС) за удължение на периода за използване на механизъм за назад начисляване при доставки на зърнени и механически култури за попречване на данъчните нарушавания, според член 395, алинея 1 от същата Директива до 31 декември 2025 година Исканата дерогация ще даде опция на България да продължи да противодейства на данъчните злоупотреби.

Предлаганият механизъм на назад начисляване на Данък добавена стойност във връзка с горепосочените артикули, планува мярката да продължи да се ползва за доставки с място на осъществяване на територията на страната, по които получателят е записано за задачите на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС) лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на Данък добавена стойност за стоките, при съществуване на законовите условия за това.

Прилагането на назад начисляване е изключение от общия ред за облагане с Данък добавена стойност и препоръчаното удължение на периода на използване на механизъма е съгласуван с правилото за пропорция. Имайки поради размера на загубите, вследствие на данъчните злоупотреби в региона на Данък добавена стойност, желаната дерогация съблюдава правилото за пропорция. Мярката ще продължи да се ползва за избрани категории артикули, най-често употребявани в схеми за данъчни измами и отклоняване от данъчно облагане; няма да визира икономическите субекти от другите страни членки; ще се ползва единствено за доставките, осъществявани на територията на България към регистрирани по ЗДДС лица; няма да визира лицата, които ползват специфичния режим за дребните предприятия в България.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт, част „ Култура “ и „ Аудиовизия “

Министерският съвет утвърди позицията на България за Неформално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по обучение, юноша, просвета и спорт (част „ Култура “ и „ Аудиовизия “), 7-8 март, гр. Анже, Франция

В дневния ред на съвещанието Френското председателство е планувало ориентационни диспути на следните тематики: Част „ Аудиовизия “- „ Бъдещето на медиите в Европа и усилване на културното разнообразие в Интернет “; Част „ Култура “- “Нови европейски провокации за политиките по опазването и подсилването на наследството “.

Актуализира се описът на администрациите, чиито системи се поддържат от „ Информационно обслужване “ АД

Правителството одобри изменение на свое Постановление № 272 от 2019 година за установяване на административните органи, чиито осведомителни системи ще бъдат поддържани от „ Информационно обслужване “ АД.

С измененията се актуализира описът на административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани с действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването им на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД.

Съгласно измененията, Министерството на електронното ръководство ще разпорежда на систематичния интегратор дейностите по систематична интеграция на осведомителни и информационни системи, свързани с електронна идентификация, а за останалите осведомителни и информационни системи - за доставка на хардуер, мрежово съоръжение и софтуерни лицензи, в това число свързани с доставката други действия и услуги, и за осъществяване на разбори и предоставяне на рекомендации за съществуващи или планувани осведомителни и информационни системи.

Министерският съвет ще разпорежда на систематичния интегратор дейностите, свързани с внедряване и поддържане на Интегрирана финансово - осведомителна система за разпоредителите с бюджет към Министерски съвет.

Одобрен е план на съглашение за съдействие сред M3 и Регионалния офис за Европа на СЗО

Министерският съвет взе Решение за одобрение на план на Двугодишно съглашение за съдействие сред Министерството на здравеопазването (M3) на Република България и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация за интервала 2022-2023 година

Общият бюджет на Двугодишното съглашение за съдействие възлиза на 189 000 (сто осемдесет и девет хиляди) щатски $. Включените в плана средства са отпуснати от СЗО и са разпределени за съдействието на Регионалния офис с България.

В плана, съгласно националния подтекст, са избрани предпочитаните области за съдействие, които да залегнат в Двугодишното съглашение 2022-2023 година, измежду които са универсално здравно покритие за всички; по-добре предпазени хора при изключителни здравни ситуации; повече хора в положително здраве и благосъстояние; по- ефикасна и ефикасна СЗО, предоставяща по-добра поддръжка на страните.

Планираните действия за съдействие със СЗО са функционалност от политиките на организацията в световен и районен проект и приложението им на национално ниво е в сходство с националните здравни цели на България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР