Министерският съвет прие решение за одобряване на законопроект за изменение

...
Министерският съвет прие решение за одобряване на законопроект за изменение
Коментари Харесай

Забраняват пренасянето на над 30 000 лв. през границата

Министерският съвет одобри решение за одобрение на законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон.

Прецизира се наредбата, обвързвана с реализирането на закономерен и ефикасен валутен надзор. В тази връзка се планува категорично да бъде закрепено в закона пълномощието на митничарите да не позволяват преместването на парични средства в размер на 30 000 лева или повече, или тяхната равноценност в друга валута през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по длъжностен път информация за съществуването на обществени отговорности на лицето.

Предвижда се също по този начин уеднаквяване на избраната законова подготвеност по установяването на нарушавания на Валутния закон, както на външната, по този начин и на вътрешната граница.

В законопроекта е планувана експлицитна законова подготвеност митническите органи да сформират актовете за определяне на административни нарушавания по член 18, алинея 2, 3 и 7 букви " в " и " г " от Валутния закон, според Регламент (ЕО) № 1889/2005.

Въвежда се формулировка за " укрит " предмет на нарушаването и се анулира член 20, с което българското законодателство се привежда в сходство с практиката на Съд на Европейския съюз във връзка с отнемането в интерес на страната на цялата недекларирана сума.

Предвижда се съответно установяване на размера на санкцията - част от размера на цената на предмета на нарушаването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР