Министерският съвет прие Решение за бюджетната процедура за 2021 г.

...
Министерският съвет прие Решение за бюджетната процедура за 2021 г.
Коментари Харесай

Правителството одобри бюджетната процедура за 2021 г.

Министерският съвет одобри Решение за бюджетната процедура за 2021 година в периода, избран от Закона за обществените финанси. С Решението се основава нужната организация и съгласуваност сред обособените разпоредители с бюджет в процеса на бюджетно обмисляне и сформиране насредносрочната бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година и на плана на държавния бюджет за 2021 година, оповестяват от пресслужбата на кабинета.

В решението са включени стадиите, периодите, разпределението на отговорностите и условията към разпоредителите с бюджет по съставянето на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година и на плана на държавния бюджет за 2021 година.

Близо 24 милиарда лева са постъпленията в Национална агенция за приходите за 2019 година

Определена е базата за създаване и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2021-2023 година и за сформиране на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2021 година. Продължава разширението на обсега на бюджетните организации, които ползват програмен формат на бюджет, като е включена и Сметната палата.

Програмен формат на бюджет за 2021 година ще ползват всички първостепенни разпоредители с бюджет, чиито бюджети са част от държавния бюджет, като се изключи правосъдната власт. Това е следващият инструмент на държавното управление за повишение на качеството на ръководство на обществените финанси, възстановяване процесите на обмисляне и правене на проектобюджетите на бюджетните организации, повишение на прозрачността и отчетността на бюджетните системи.

Ето какво влиза в действие от 1 януари 2020 година

Бюджетната процедура е съобразена със периодите по използването на механизмите и ограниченията, заложени в главните стадии на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите политики през 2020 година за по-тясна съгласуваност и ръководство на икономическите политики в Европейския съюз, подсилване на икономическото ръководство и реализиране на наблюдаване на макроикономическите несъответствия.

Спазването на процедурата основава условия за бистрота и е детайл на положителното ръководство на обществените финанси. Тя обгръща всички бюджетни организации и юридически лица, следени от страната и/или от общините, които не са част от консолидираната фискална стратегия, само че попадат в обсега на бранш „ Държавно ръководство “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР