Министерският съвет прие промени в четири нормативни акта, свързани с

...
Министерският съвет прие промени в четири нормативни акта, свързани с
Коментари Харесай

Правителството прие промени, свързани с висшето образование

 Министерският съвет одобри промени в четири нормативни акта, свързани с висшето обучение в България. Това са постановленията за установяване на диференцирани нормативи за прехрана на образованието за един студент по професионални посоки, за механизма за диференцирано финансиране на висшето обучение, за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите и за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения.

С измененията при установяване на диференцираните нормативи се предлага увеличение на коефициентите, по които се умножава базовия норматив за прехрана на образованието за следните професионални посоки: " Педагогика “, " Педагогика на образованието по... “, и " Теория и ръководство на образованието “, " Икономика “, " Администрация и ръководство “ и " Туризъм “, " Социология, антропология и науки за културата ", " Филология ", " История и археология ", " Философия ", " Религия и теология ", " Психология ", " Социални действия ", " Право ", " Обществени връзки и осведомителни науки ", " Политически науки ", " Математика ", " Информатика и компютърни науки ", " Биологически науки ", " Химически науки ", " Физически науки ", " Науки за земята ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Машинно инженерство ", " Комуникационна и компютърна техника ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Архитектура, строителство и геодезия ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Биотехнологии ", " Хранителни технологии ", " Горско стопанство ", " Общо инженерство ", и " Материали и материалознание " " Обществено здраве “, " Растениевъдство ", " Растителна отбрана " и " Животновъдство " и " Национална сигурност ", като се изключи провежданото образование от военните академии, висшите военни учебни заведения и Академията на Министерство на вътрешните работи, за които коефициентът е друг.

Предложените промени на коефициентите по групи професионални посоки ще обзет студентите и докторантите в първи курс на образование, признати през образователната 2019/2020 година.

С предлаганите промени се усъвършенства и механизмът за диференцирано финансиране, при който е регистрирана нуждата от вложения в избрани области на висшето обучение за реализиране на подготовката на експерти съгласно потребностите на българската стопанска система. Продължена е политиката, заложена в Стратегията за развиване на висшето обучение, за съсредоточаване на финансирането в професионалните посоки и висшите учебни заведения, получили по-висока оценка за качество и сходство с потребностите на пазара на труда, преструктуриране към професионални посоки, за които се чака предстоящ дефицит от фрагменти на пазара на труда и поощряване на профилната оптимизация. Тя е част от напъните, които МОН поставя за повишение успеваемостта на обществените разноски в системата на висшето обучение.

В изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации препоръчаните промени плануват студентите, за които страната обезпечава средства за издръжката на образованието им по специалности от професионалните посоки “Педагогика “, “Педагогика на образованието по... “, “Машинно инженерство “, “Електротехника, електроника и автоматика “, “Енергетика “, “Транспорт, мореплаване и авиация “, “Материали и материалознание “, “Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми, “Металургия “, “Химични технологии “, “Общо инженерство “ и по предпазената компетентност " Хидростроителство “ от професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия “, да получават ежемесечно стипендии в размер на 100 лева при избрани условия, свързани с самостоятелните резултати от наложителните държавни зрелостни изпити или държавния изпит за придобиване на професионална подготовка. Това изменение има за цел да стимулира завършващите приблизително обучение с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити да изберат и да се образоват по специалности от професионални посоки с особена значителност за развиването на страната.

Една от измененията в постановлението за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения е смяната на периода за подаване на поръчките на висшите учебни заведения за броя на одобряваните студенти и докторанти, който е до 10 февруари, вместо, както до момента - до 20 февруари.

С цел рационализиране на нормативната уредба се планува още броят на одобряваните за образование студенти и докторанти по държавни висши учебни заведения и по професионални посоки да се дефинира като произведение от оптимално допустимия брой на одобряваните за образование студенти и докторанти по съответното професионално направление за всички държавни висши учебни заведения и разпределителен коефициент за всяко виеше учебно заведение по съответното професионално направление. За задачата е създадена Методика за установяване на разпределителен коефициент за всяко виеше учебно заведение по професионално направление. Максимално допустимият брой на одобряваните студенти и докторанти ще е според още от броя на завършващите приблизително обучение в съответната образователна година и обвързването на профилната конструкция на висшето обучение с потребностите на пазара на труда и на обществото.

Предложените промени имат за цел да надградят провежданата от Министерството на образованието и науката политика за застраховане пазара на труда с нужните фрагменти, придобили съответната степен на виеше обучение, в средносрочен и дълготраен проект. Те следва да лимитират такива специалности, постоянно неефективни и дублиращи сходни в други висши учебни заведения, които са довели до пренасищане с фрагменти в едни посоки и специалности за сметка на дефицит в други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР