Министерският съвет прие Програма за условията и реда за подбор

...
Министерският съвет прие Програма за условията и реда за подбор
Коментари Харесай

Приета бе Програма за условията и реда за подбор на проекти за дейности, финансирани от Модернизационния фонд

Министерският съвет одобри Програма за изискванията и реда за асортимент на планове за действия, които ще се финансират със средства от Модернизационния фонд (МФ).

Чрез подкрепяните от Фонда вложения се обезпечава опция за реализиране на задачите на Директива (ЕС) 2018/410 от 14 март 2018 година и на задачите на рамката на Европейския съюз (ЕС) за политиките в региона на климата и енергетиката в интервала до 2030 година

Основна цел на МФ е подкрепяне на вложенията в планове, ориентирани към рационализация на енергийните системи и за възстановяване на енергийната успеваемост Модернизационният фонд се финансира чрез доходи от продажби посредством търгове на квоти за излъчвания на парникови газове, според член 10 „ Търг на квоти ” от Директива 2003/87/ЕО с оглед възстановяване и разширение на схемата за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове на Общността.

С признатата стратегия се дефинират изискванията, редът за работа и критериите за асортимент на капиталовите оферти, които ще бъдат финансирани.

Проектите би трябвало да бъдат в синергия със заложените в Националния проект за възобновяване и резистентност промени и планови оферти, които българската страна ще осъществя. Инвестициите, които ще се поддържат със средства от Модернизационния фонд, би трябвало да са в сходство с задачите на рамката на Европейския съюз за политиките в региона на климата и енергетиката в интервала до 2030 година, както и с дълготрайните цели по Парижкото съглашение. Също по този начин следва директно или непряко да способстват за понижаване излъчванията на парникови газове по стопански ефикасен метод.

Успешното осъществяване на дейностите планувани по Фонда е един от лостовете за реализиране уговорката на България за понижаване въглеродните излъчвания в атмосферата до 2026 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР