Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за

...
Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Министерският съвет одобри плана за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласоподаване на Народното събрание.

Най-важните промени в него, които обезпечават фискалната обезпеченост на ограниченията за битка с рецесията и на финансовата сигурност на страната са недостиг от 3.5 милиарда лв. - 2.9% от Брутният вътрешен продукт и увеличение на лимита на дълг, който страната може да емитира през 2020-та от 2.2 милиарда лв. на 10 милиарда лв..

Дефицитът е разследване от внезапно понижение на плануваните доходи от налози и акцизи и от повишаване на разноските свързани с ограниченията за битка с следствията от ковид. В претекстовете на държавното управление се акцентира, че се обрисува съществено закъснение при главните налози и осигурителни вноски. Причините за това са понижаване на вътрешното ползване, стесняване на износа и вноса, по-ниска от плануваната претовареност, промени в допусканията за цената на суровия нефт, курса на щатския $ и други

" Разчетите при направения базов сюжет обрисуват несъблюдение на годишните прогнози по приходите в общ размер на към 2,44 милиарда лева, като ще бъдат наранени главните налози - Данък добавена стойност, акцизи, корпоративни налози, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и други Размерите на предстоящото отрицателно отклоняване на плановете по приходите постановат актуализацията на годишната цел във връзка с бюджетното салдо за 2020 година, като се предлага то да бъде недостиг в размер на 3,5 милиарда лева (2,9 % от прогнозния БВП) ", написа в претекстовете.

Изброени са и главните аргументи за повишаване на разноските: за опазване на работните места и реализация на мярката " 60/40 ", бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за фонд " Безработица " се усилва с 1.43 милиарда лева, в това число 1 милиарда лева за спомагателни разноски и 430 млн. лева за компенсиране на предстоящо несъблюдение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с оповестеното изключително състояние и плануваните от държавното управление ограничения за подкрепяне на стопанската система, е планувана спомагателна опция за издаване на държавни гаранции по заемни съглашения за финансиране на Българската банка за развиване в размер до 700 млн. лв..

За да финансира бюджетния недостиг (3,5 милиарда лева.) и да обезпечи обезпечаването на спомагателен капитал за ББР (700 млн. лева.), както и с цел да подсигурява задоволително огромни ликвидни фискални буфери, държавното управление предлага да усили лимита на дълга, който може да емитира от 2.2 милиарда лв. на 10 милиарда лв.. Посочено е, че в тази връзка разноските за лихви по държавния бюджет ще бъдат увеличени със 70 млн. лв..

С препоръчаните промени държавното управление обезпечава изцяло финансирането на оповестените ограничения, резервира капацитета на бюджета да обслужва уговорките си в опазването на здравето, пенсиите, помощите и общините, както и да обезпечи безпроблемната работа на държавната администрация. Актуализацията на бюджета разрешава фискалния запас да остане недокоснат и даже да бъде повишен, като последна линия на отбраната против нови стопански и финансови земетресения. Исканият нов размер на дълга даже основава самобитен финансов запас за финансиране на спомагателни ограничения против рецесията. Тук незабавно би трябвало да кажем, че в случай че рецесията не затихне доникъде на годината, не е изключено да се наложи нова актуализация на бюджета с параметри сходни на сегашната.

Почти несъмнено е, че при разглеждането на сегашната актуализация в Народното събрание опозицията ще нададе писък за обречените на задлъжняване бъдещи генерации.

Правителството одобри също по този начин промени и допълнения на Правилника за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.

Промените се постановат по отношение на влезлите в действие на 7 февруари 2020 година нови разпореждания на Закона за правосъдната власт в преходните и заключителни разпореждания, по отношение на пълномощията на Бюрото по отбрана при основния прокурор.

С плана се дава опция шефът на Бюрото да бъде подпомаган при осъществяването на функционалностите му от повече от един заместник-директор според от длъжностното разписание на чиновниците в структурите. Директорът на Бюрото по отбрана при основния прокурор ще провежда защитата на прокурори и следователи, застрашени по отношение на осъществяване на служебните им отговорности. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР