Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със

...
Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със
Коментари Харесай

Решено: Държавата ще плаща здравните осигуровки на бежанците

Министерският съвет одобри Постановление за здравно обезпечаване на лицата със статут на краткотрайна протекция, българските жители и лицата с двойно българско и непознато поданство, които идват от Украйна.

Във връзка с събитията, подбудени от военния спор на територията на Украйна, изискващи незабавни дейности за обезпечаване на здравна помощ на нуждаещите се лица, идващи на територията на Република България, както и поради признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване (Обн., Дъждовни води., бр. 32 от 2022 г.), приоритет е оказването на навременна и всеобхватна здравна помощ на всички лица със статут на краткотрайна протекция.

Постановлението урежда по явен и уместен метод здравното обезпечаване на посочените лица и подсигурява достъпа им до здравна помощ наедно с българските жители.

Предвижда се за украинските лица здравноосигурителните права да пораждат от датата на даването на краткотрайна протекция.

Предлага се и здравноосигурителната вноска да е за сметка на държавния бюджет, като за лицата с краткотрайна протекция до 18-годишна възраст и на възраст на и над 63 година за дамите и на и над 65 година за мъжете - за периода на краткотрайната протекция, в случай че не подлежат на здравно обезпечаване на друго съображение по член 40, алинея 1 от Закона за здравното обезпечаване, а за лицата на възраст на и над 18 година и под 63 година за дамите и под 65 година за мъжете - за период 90 дни от датата на даването на краткотрайна закрила
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР