Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата

...
Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата
Коментари Харесай

Приеха промени за признаване на придобитото висше образование в чужбина

Министерският съвет одобри разпореждане за изменение и допълнение на Наредбата за държавните условия за признание на добито висше обучение и приключени интервали на образование в задгранични висши учебни заведения.
Наредбата е главният акт, въз основа на който лица, които са придобили висшето си обучение отвън България, могат да получат неговото признание за продължение на образованието си или, в избрани случаи, достъп до пазара на труда.
Съгласно Закона за висшето обучение министърът на образованието и науката посредством Националния център за информация и документи (НАЦИД) прави признаването. До момента е регламентирано единствено признаването на образователно-квалификационните степени „ бакалавър “ и „ магистър “. С измененията се основава специфичен раздел, който урежда детайлно процедурата по признание на образователно-научната „ лекар “. Съответно се уреждат и основанията за отвод от признание.
Предвиждат се облекчения в режима на признание и на трите степени като за българските жители към този момент не се изисква документ за еднаквост на имената при смяна в тях, а НАЦИД прави служебно инспекция.
Друга смяна е, когато лицето подаде документи за признание в оригинал, в 14-дневен период НАЦИД прави всички нужни сравнявания с оригиналите и лицето може да ги получи назад, до момента в който продължава самата процедура.
Облекчава се опцията за лица с предоставена интернационална протекция да упражняват трудовите си права в България, в случай че не могат да дават документи за приключено обучение. Тъй като заради липса на сходен документ НАЦИД не може да извърши пълноценно признание, тези лица ще могат да получат специфичен тип уверение - Информационна карта за добита просветителна степен. Тази карта обаче не е еквивалентна на признание на добито висше обучение в чужбина и не дава същите права.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР