Министерският съвет прие Постановление от 01.01.2020 г. да бъде закрит

...
Министерският съвет прие Постановление от 01.01.2020 г. да бъде закрит
Коментари Харесай

Закриват дома за медико-социални грижи за деца във Видин

Министерският съвет одобри Постановление от 01.01.2020 година да бъде закрит Дома за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ - Видин и на негово място да бъде открит Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести.
Функционалната нужда от съществуването на ДМСГД - Видин отпада заради обстоятелството, че провежданата дейната политика за деинституционализация докара до прогресивно понижаване на броя на децата, отглеждани в дома. При пускане на процеса по деинституционализация през 2009 година в ДМСГД-Видин са отглеждани 71 деца, а към средата на 2019 година е останало единствено 1 дете, за което през м. юли е обезпечена фамилна среда и също е изведено от вкъщи.
Към 31.07.2019 година в ДМСГД - Видин няма настанени деца и няма да бъдат настанявани, тъй като според признатия през 2019 година Закон за обществените услуги всички ДМСГД би трябвало да бъдат закрити най-късно до 31.12.2020 година
Анализът на дейностите, реализирани в ДМСГД-Видин и резултатите от изпълнените планове в границите на процеса на деинституционализация в народен мащаб, демонстрира, че за обезпечаване на нужната поддръжка за фамилиите и грижи за децата, в това число за децата с увреждания, е належащо да бъдат обезпечени спомагателни здравни услуги, съпътстващи обществената система, с които да се поддържат фамилиите при развъждането на децата с увреждания и хронични болести. По тази причина ще бъде основан Център за сложно обслужване за деца с увреждания и хронични болести в област Видин, посредством който да се обезпечи нужната поддръжка за 471 деца до 16 годишна възраст, които са с над 50% тип и степен на увреждане. Част от тези деца досега са получавали ежедневна рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психични услуги в ДМСГД-Видин.
С разкриването на Център за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести в гр. Видин ще основат условия за даване на сложни здравни услуги за децата с увреждания и техните фамилии.
За децата, които се нуждаят от грижа отвън фамилията, такава ще бъде обезпечавана чрез различни обществени услуги за деца. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР