Министерският съвет прие Плана за управление на Природен парк Българка“.

...
Министерският съвет прие Плана за управление на Природен парк Българка“.
Коментари Харесай

Природен парк „Българка“ официално обособен в четири зони

Министерският съвет одобри Плана за ръководство на Природен парк „ Българка “. Неговото създаване бе финансирано по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “. Основната цел на проекта е да обезпечи стабилно запазване и ръководство на биологичното и ландшафтно многообразие на парка през идващите 10 години.

Природен парк „ Българка “ е разгласен за подобен със заповед на министъра на околната среда и водите на 9 август 2002 година. Той е ситуиран върху билото и северните скатове на Шипченската и Тревненската планина и елементи от Предбалкана, като обгръща съхранени букови гори в Централна Стара планина. На територията му попадат изворите на река Янтра и главните притоци в горната й част, както и язовир „ Христо Смирненски “. В границите на парка се намират и част от обитаемоте места на общините Габрово, Трявна и Мъглиж.

Според Плана се обособяват четири зони. Първата включва главно територията на горите във фаза на напреднала възраст. В нея е в действие краткотрайна възбрана за прилагане на ресурсите.

Втората зона е туристическа и тя обгръща териториите, подобаващи за туризъм. Тук влизат съществуващи и нови направления и места за отдих. В нея е разрешено развиване на спортни действия, както и създаване на осведомителни центрове.

В третата зона са обхванати хижи, почивни домове, селскостопански здания, водоеми и инфраструктурни обекти.

Четвъртата зона е предопределена за запазване на биологичното и ландшафтното многообразие и водните запаси. В нея са включени и огромна част от териториите, предопределени за запазване на количеството и качеството на питейните води.
Биологичното многообразие в парка е типично за региона и е част от общоевропейската мрежа НАТУРА 2000.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР