Министерският съвет прие Отчета за дейността на Агенцията за държавна

...
Министерският съвет прие Отчета за дейността на Агенцията за държавна
Коментари Харесай

Приет е годишният отчет за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция

Министерският съвет одобри Отчета за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2018 година През миналата година органите на АДФИ са завършили 513 финансови инспекции и инспекции. В съпоставяне с 2017 година се следи нарастване с 20 % на направените инспекции.

С максимален дял, както и през 2017 г, са инспекциите, осъществени в общини - 68 %. Направените инспекции способстват за повишение на успеваемостта при разходване на обществени средства от органите на локалното самоуправление.

Приоритет на АДФИ е реализирането на следващ надзор по спазването на законодателството в региона на публичните поръчки. През 2018 година финансовите инспектори са ревизирали 1 204 публични поръчки на стойност близо 1,4 млн. лв.. Проверени са 2 337 контракта за възлагане на публични поръчки, което е с 45 % повече по отношение на миналата година. При 23 % от случаите са установени нарушавания, свързани с неспазване на правилата на Закон за обществените поръчки.

В резултат на осъществената инспекционна активност за отчетния интервал са формирани 981 акта за определяне на административни нарушавания, от които 959 акта на физически лица и 22 - на юридически лица. Освен това АДФИ е дала 68 писмени инструкции на ръководителите на проверяваните организации за прекратяване на осъществяване на нарушавания и/или премахване на нездравословните последствия от тях в сходство с наредбите от Закона за държавната финансова ревизия. 135 отчета от финансови инспекции, при които е открито съществуване на данни за осъществено закононарушение, и от осъществени финансови инспекции, предоставени с прокурорско разпореждане, са изпратени на органите на прокуратурата.

През 2018 година са подадени 549 сигнала от държавни органи, физически и юридически лица. Това е индикатор, че АДФИ се употребява с доверие и извършва главната си функционалност - отбрана на обществения финансов интерес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР