Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната

...
Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната
Коментари Харесай

Националният план за ваксиниране: Разделят страната на 6 области, ще има 5 фази

Министерският съвет одобри националния проект за имунизиране против COVID-19. Страната ще бъде разграничена на 6 района. Всеки един от тях има съответния отговорник като РЗИ, което ще прави централната логистика. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, който увери, че имунизацията ще бъде безвъзмездна и доброволна.

Днес в " Булбио " ще бъдат конфигурирани два хладилника за имунизациите, а до края на деня подобен ще има в Столичното РЗИ. В събота се чака слагането на уреда и в РЗИ-Бургас

Планът е създаден от необятен кръг експерти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз и други като са употребявани рекомендациите на СЗО и опита на редица страни като Германия, Франция, Англия и някои щати в Съединени американски щати.Той е съгласуван с особеностите на българското опазване на здравето, територия и инфраструктура, сподели здравният министър.

Планът е квалифициран и за съответна смяна според от ситуацията. Ваксинирането ще бъде непринудено, подсети още веднъж проф. Ангелов.

Разработени са пет етапи за имунизиране на българските жители.

В първата попадат медицинският личен състав от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, експерти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, помомощник-фармацевти. Общо - 243 600 души.

Втора фаза - педагози, консуматори на обществени услуги и чиновници във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза - чиновници, участващи в действия по поддържането на страната, да вземем за пример тези във ВиК бранша. Броят им зависи от описите, направени от РЗИ.

Четвърта фаза - възрастни на и над 65 година и хора с съпътстващи болести. Очакваният брой е 1 800 000.

Пета фаза - уязвими групи поради метода им на живот. Броят ще се дефинира още веднъж на база направени описи.

Шест района за имунизация


Всеки един от шесте региона има съответния отговорник като РЗИ, което ще прави централната логистика.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.

За Район 1 дава отговор РЗИ-Враца, за регион 2 - РЗИ - Велико Търново, за регион 3 - РЗИ - Варна, за регион 4 - Столичната РЗИ, за регион 5 - РЗИ - Пловдив, за регион 6 - РЗИ - Бургас.

Прилагането на имунизациите ще се случва след позволение на Европейската организация за медикаментите. На този стадий най-напреднали са две от имунизациите, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Когато се появи зараза незабавно почват имунизации. Трябва да достигнем 75% ваксинирани, с цел да е предпазено обществото като цяло. Но те остават доброволни ", разясни специалистът и акцентира, че използването на имунизациите ще се случва след позволение на Европейската организация за медикаментите. На този стадий най-напреднали са две от имунизациите, заяви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

" Когато се появи зараза незабавно почват имунизации. Трябва да достигнем 75% ваксинирани, с цел да е предпазено обществото като цяло. Но те остават доброволни ", разясни доцент Кунчев.

Първото заседание на Националния имунизационен щаб ще се организира през днешния ден в 15 часа. Целите са приемане, съблюдаване на изискванията на имунизациите и прецизиране на предстоящите за имунизация контингенти, посочи проф. Гигов.

" Очакваме, че щабът ще извърши поставените му задания. Много моменти, които ще бъдат прегледани, са съветвани със съответните медицински и браншови организации ", добави още началникът му.

Главният държавен здравен контрольор означи, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така към този момент заемаме 11 позиция.

Област Кърджали е първата, която излиза от алената зона, заяви доцент Ангел Кунчев. Той призна, че се вижда усъвършенстване на данните след въвеждане на новите ограничения, само че още е рано да се зарадваме. Все отново той изрази вяра, че скоро ще има позитивни вести.

" За страдание 14-дневната смъртност е висока и по този индикатор сме преди всичко. Убеден съм, че в случай че съблюдаваме ограниченията, ще се оправим ", уточни още доцент Кунчев.

Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР