Министерският съвет прие Национална програма за контрол на замърсяването на

...
Министерският съвет прие Национална програма за контрол на замърсяването на
Коментари Харесай

Правителството прие Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 г.


Министерският съвет одобри Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година, оповестиха от държавната осведомителна работа. Програмата е създадена въз основа на подписано Споразумение за даване на консултантски услуги сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване в поддръжка на ръководството на качеството на атмосферния въздух. С приемането и използването на програмата се цели реализиране на избраните за страната с Директива (ЕС) 2016/2284 понижения на излъчванията на серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици (ФПЧ²ֹ⁵) за интервала от 2020г. до 2029 година и след 2030 година (в съпоставяне с признатата за базова 2005 г.).

В програмата са планувани ограничения в секторите, които са по-значими източници на излъчвания в атмосферния въздух, като селско стопанство, авто превоз и битово отопление. Средствата за осъществяване на ограниченията в битовото отопление, планувани в Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 година, ще бъдат съобразени с финансовите средства, планувани за осъществяване на към този момент признатата на 7 юни 2019 година от Министерския съвет Национална стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух (2018 - 2024 г.).

Мерките в бранш енергетиката и индустрия произтичат от отговорности по европейското законодателство. Основните ограничения, ориентирани към браншове превоз и битово отопление, са: наново свързване към газоразпределителната мрежа; наново свързване към централно отопление; основаване на нови връзки към централно отопление; прекосяване към битови отоплителни уреди, които са в сходство с Директива 2009/125/ЕО за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране към артикули, свързани с енергопотреблението. Също по този начин се планува използване на условия за качество на горивата; основаване на нови връзки към газоразпределителната мрежа; въвеждане от общините на „ Зони с ниски излъчвания “ за превоза и модернизиране на автопарка посредством позволяване на импорт единствено на коли с по-ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, което е прегледано като евентуална мярка. Тези ограничения се чака да допринесат за намаляването на излъчванията на ФПЧ²ֹ⁵, неметанови летливи органични съединения, серен диоксид и азотни оксиди.

Мерките, ориентирани към бранш селско стопанство, засягат използването на азотни торове посредством гарантиране спазването на Директивата за нитратите и използването на положителни аграрни практики в използването на торовете, което ще докара до в допълнение понижаване на излъчванията на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи лимитирани съединения. При ръководството на животинските торове се планува използването на най-хубави практики за ускорение намаляването на излъчванията на амоняк, азотни оксиди и неметанови летливи лимитирани съединения.

Намаляването на излъчванията на нездравословни субстанции в атмосферата ще способства за понижаване на рисковете за здравето на индивида и околната среда, в това число за осъществяване на дълготрайната цел на Европейски Съюз за реализиране на равнища на качество на атмосферния въздух (КАВ) в сходство с насоките за КАВ, оповестени от Световната здравна организация, а също по този начин ще отговори на задачите на Европейски Съюз в региона на биологичното многообразие и екосистемите и политиките за климата и енергетиката.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР