Министерският съвет прие критерии, според които ще се определят защитените

...
Министерският съвет прие критерии, според които ще се определят защитените
Коментари Харесай

Приеха критерии за определяне на защитените детски градини


Министерският съвет одобри критерии, съгласно които ще се дефинират предпазените детски градини и учебни заведения, и регламентира изискванията и реда за тяхното в допълнение финансиране, предадоха от уеб страницата на МОН.

Детска градина ще бъде обявявана за предпазена, когато нейното закриване би довело до нужда минимум осем деца в наложителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра отвън обитаемото място, в което живеят. Другият случай, в който тя става предпазена, е в случай че най-малко на пет деца се постанова да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или учебно заведение, които провеждат предучилищно образование. За предпазена може да се дефинира и част от детска градина, която се намира в друго обитаемо място, в случай че дава отговор на критериите.

Защитена детски градина ще получава в допълнение финансиране от 21 000 лв., в случай че се намира в планински регион и 19 000 лв. – в останалите случаи. Когато се отбрани част от детска градина, тя ще получава в допълнение финансиране от 16 000 лв., в случай че е в планински регион и 14 500 лв. в останалите случаи. Защитените детски градини ще получават в допълнение финансиране и за дребен брой деца.

Критериите за оповестяване на предпазено учебно заведение са разнообразни за другите степени на обучение. Основно учебно заведение (І-VІІ клас) става предпазено при положение, че в случай че бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 деца ще би трябвало да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото учебно заведение. От осми до десети клас учебното заведение влиза в листата, в случай че минимум 15 възпитаници ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната дотация за тези учебни заведения е 32 000 лева за планински регион и 29 000 лева за останалите, като те също ще получават в допълнение финансиране и за дребен брой възпитаници.

Списъкът със предпазените детски градини и предпазените учебни заведения ще се актуализира годишно по стимулирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в Министерството на образованието и науката. Предложенията за предпазени детски градини и предпазени учебни заведения би трябвало да съдържат претекстове за нуждата от включването им в листата и данни за броя на децата и учениците. Необходимо е и да бъде посочена информация дали учебното заведение или градината подхождат на критериите, разказани в постановлението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР