Министерският съвет прие изменения и допълнения в устройствения си правилник,

...
Министерският съвет прие изменения и допълнения в устройствения си правилник,
Коментари Харесай

Нормативните актове на Министерския съвет - с антикорупционен анализ

Министерският съвет одобри промени и допълнения в устройствения си устав, с които се планува обвързване за вносителите на планове на нормативни актове да включват в отчета си и претекстовете към законопроектите информация за предлагани от тях антикорупционни ограничения, тяхната същина и риска, против който са ориентирани, оповестиха от държавната пресслужба.

Чрез тези промени ще се увеличи публичността и ще концентрира фокуса върху предлагани антикорупционни ограничения. Мярката бе препоръчана на Националния съвет по антикорупционни политики, управляван от заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и подкрепена от него на съвещание през март.

Изменение в правилника се прави и във връзка с процедурата за координиране на законопроектите от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Комисията в 20- дневен период ще прави разбор на предлаганите законопроекти за съществуването на корупционен риск. Предвижда се и обвързване за вносителя, в случай че не одобри предложенията на Комисията, да изложи причини за това в съгласувателната процедура по оферти план преди приемането му от Министерския съвет. Това не освобождава вносителя от задължението да уведомят в едномесечен период Комисията по реда на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество за признатите ограничения, както и за неприетите и претекстовете за това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР