Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие

...
Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие
Коментари Харесай

България с готовност за изпълнение на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние на Република България за използване на Споразумението за отдръпване на Англия от Европейски Съюз. В отчета се регистрира осъществяването на 41 ограничения, свързани с използването на съглашението. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

В рамките на тези ограничения Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на жителите на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии, с който да бъдат изпълнени отговорностите в частта „ Права на жителите " на съглашението. В същия законопроект са включени и промени в Закона за българските персонални документи.

Британският дипломат след Брекзит: Правата на българите ще бъдат предпазени

Промените в тези закони ще разрешат на английските жители, които обитават в България, да употребяват персонални документи, издадени от българските управляващи, в период до 1 година след края на преходния интервал. След това тези хора ще би трябвало да разполагат с нови персонални документи. Законопроектът следва да бъде прегледан в Народно събрание на второ четене през февруари 2020 година, а съгласно проекта, крайният период за осъществяване на тази мярка е 15 март.

Към Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) е образувана работна група за основаване на механизъм, който да усъвършенства координацията при случаи на нарушение правата на български деца във Англия. В работната група са включени и представители на Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването (МП), Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията за обществено подкрепяне.

140 000 българи към този момент са със статут на уседналост във Англия

Във връзка с последствията за българското законодателство от отдръпването на Англия от Европейски Съюз, на 28 и 30 октомври 2019 година се организира семинар за чиновниците на браншове и групи „ Миграция” в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. До средата на 2020 година са планувани и образования за използване на съглашението за отдръпване за чиновниците на МТСП и Министерството на културата.

За интервала 27 ноември 2018 година - 31 декември 2019 година посолството на България в Лондон организира 41 осведомителни събития в разнообразни градове на Англия за запознаване на българската общественост с английската скица за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази акция, по данни на английското Министерство на вътрешните работи към този момент 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР