Министерският съвет прие държавна гаранция за нови кредити през 2020

...
Министерският съвет прие държавна гаранция за нови кредити през 2020
Коментари Харесай

50 млн. лева е държавната гаранция за кредитиране на студентите и докторантите за 2020 г.

Министерският съвет одобри държавна гаранция за нови заеми през 2020 година в размер до 50 млн. лева по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, оповестиха от държавната осведомителна работа.

По този метод страната оказва финансова поддръжка като подсигурява главниците и лихвите по кредитните отговорности на студентите и докторантите. Договорените заеми по реда на Закона през предходните години са обезпечени от страната до тяхното цялостно погасяване. Основната цел на кредитирането на висшето обучение е обезпечаването на финансова поддръжка за студентите и докторантите за образование във висшите учебни заведения. Студентските заеми трансформират висшето обучение в по-достъпно.

За студентски практики в действителна работна среда са обезпечени 46 милиона лв.

Съгласно условията на Закона за кредитиране на студенти и докторанти министърът на образованието и науката взе участие в договарянията за издаване на държавни гаранции по този закон и подписва от името на държавното управление споразуменията за издаване на държавна гаранция с банките, сключили стандартизиран контракт, въз основа на Решението на Министерски съвет.

В интервала от 2010 година до 2019 година типови контракти за кредитиране са подписани с осем банки: Банка ДСК ЕАД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, Алианц Банк България АД, Юробанк България АД, Първа капиталова банка АД, Българо-американска кредитна банка АД, Инвестбанк АД и Обединена българска банка АД.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР