Министерският съвет предлага промени, които да облекчат издаването на лични

...
Министерският съвет предлага промени, които да облекчат издаването на лични
Коментари Харесай

Облекчават издаването на лични документи в чужбина

Министерският съвет предлага промени, които да облекчат издаването на персонални документи в страната и в чужбина.

Проектът е импортиран в Народното събрание.

Предложението е за приемане на готовите персонални документи да не би трябвало наложително да се върви в паспортна работа или в посолство (консулство), а да могат да се изпращат по пощальон. За доста от хората зад граница това би било доста облекчение, защото най-близката дипломатическа работа може да се намира на стотици километри. За изпращане на документите на притежателите ще се употребяват лицензирани пощенски и куриерски услуги.

В претекстовете към проектопромените в Закона за българските персонални документи се показва, че аланологична процедура се ползва в доста европейски страни като Австрия, Словения, Германия, Норвегия, Полша, Литва, Латвия и други

Остава условието за  едно явяване на лицето в съответната дипломатическа работа - при подаване на заявката за издаване на документа. Пощенските или куриерските разноски ще се заплащат авансово от заявителя.

Само с едно явяване ще може да се прави и подмяната на персонални документи.  Заявления за това ще могат да се подават по електронен път  посредством автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с опцията за потребление на дипломиран електронен автограф заявителят ще може да подаде заявление в електронен формат и без да употребява подобен автограф , като към заявката прикачи копие на годния документ, чиято замяна желае.

Автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерството на външните работи ще приема заявки за издаване на български персонални документи с въвеждане на втори идентификатор, който не се съдържа в данните на българските персонални документи. Получаването на готовия документ ще става единствено персонално , откакто самоличността на получателя бъде открита еднопосочно и документът, чиято замяна се желае, бъде върнат.

При правенето на плана е регистрирано, че смяната на новата опция за подаване на заявки за замяна на български персонални документи изисква по-дълъг интервал за софтуерна подготовка, заради което е планувано изменението да влезе в действие 12 месеца след обнародването в „ Държавен вестник “.

Намаляват и периодите за издаване на български персонални документи при подадено в чужбина заявление . Нормативно избраните периоди сега са 90 дни за елементарна услуга и 60 дни за бърза услуга. Те са признати в годините, в които заявките са се изпращали посредством дипломатическа поща, а не през Националната визова осведомителна система, и биха могли да бъдат понижени двойно - надлежно на 45 и на 30 дни , без това в действителност да се отрази на качеството на услугата.

При правенето на плана е регистрирано, че смяната на периода на годност на паспорта изисква по-дълъг интервал за софтуерна подготовка, заради което е планувано Министерството на вътрешните работи да обезпечи софтуерните и организационните условия за издаването на паспорти със период на годност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 година, написа още в претекстовете към плана. При основаване на организационни условия и обезпечаване на нужните механически и програмни средства преди посочения период българските жители могат да подават заявки за издаване на паспорти със период на годност 10 години от по-ранен миг, избран с разпореждане на Министерския съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР